First Food Colostrum
First Food Colostrum este un supliment alimentar cu anticorpi si imunoglobuline pentru intarirea capacitatii de autoaparare a organismului prin imbunatatirea balantei microflorei intestinale.
Colostrul este sursa naturala a tuturor componentelor necesare pentru formarea imunitatii, mentinerea si refacerea sistemului imunitar slabit. Formarea colostrului este un proces mult mai complex in comparatie cu formarea laptelui obisnuit, componentele acestuia neregasindu-se intr-o concentratie atat de mare in nici o alta hrana naturala, intrucat constituie cea dintai sursa de alimentatie a noului nascut.
Colostrul este prima hrana a mamiferelor, inclusiv a omului, care asigura protectia nou-nascutului in primele zile ale vietii, cand acesta este mai vulnerabil. Impreuna cu colostrul, nou-nascutul primeste de la mama anticorpi - factori ereditari ai imunitatii. Pentru acest supliment se utilizeaza laptele de vaca, colectat in primele 36 de ore dupa fatare si care este prelucrat printr-o tehnologie speciala, care nu distruge componentele active ale colostrului. S-a demonstrat: colostrul de vaca este o hrana sigura si biologic compatibila chiar si pentru cei care duc un regim alimentar fara produse lactate, intrucat continutul de lactoza in colostru este minim.
Actiunea componentelor active
Imunoglobulinele sunt anticorpi cu spectru larg, care apara corpul de bacterii, microbi, fungi, virusi si alergeni. Colostrul contine toate cele 5 grupe de imunoglobuline: IgA (protejeaza mucoasa), IgD (stimuleaza productia de anticorpi), IgE (neutralizeaza reactiile alergice), IgG (neutralizeaza virusii), IgM (accelereaza procesul de distrugere a bacteriilor si virusilor).
Interferonul, lactoferrina, interleucina sunt principalele proteine ale sistemului imunitar, stimuleaza productia de imunoglobuline, exercita actiune antiinflamatoare, antivirala si antibacteriana.
Vitamine si minerale. Colostrul contine vitaminele А, С, Е, В2, В6, В12 si minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu, zinc). Comparativ cu laptele, colostrul contine de 5-6 ori mai multa vitamina А si de 6-7 ori mai multa vitamina E, decat laptele.
Albuminele-glicoproteine protejeaza factorii de crestere impotriva distrugerii acestora de catre sucul gastric, iar lactoalbuminele reprezinta sursa aminoacizilor esentiali, nesintetizati de organism.
Colostrul este bogat in enzime: peroxidaza, reductaza, lipaza, fosfataza, lactaza, peptidaza, contine lizocim - un antibiotic natural, care inhiba actiunea bacteriilor patogene.
Factorii de crestere contribuie la marirea masei musculare si refacerea ADN-ului si ARN-ului, stimuleaza diviziunea celulelor in tesutul conjunctiv si formarea cartilagiilor si a tesutului osos. Multi dintre sportivi consuma in mod regulat colostru, intrucat acesta nu stimuleaza doar cresterea muschilor, ci contribuie si la intinerirea organismului, imbunatatind starea de sanatate.