C 1000
C 1000, Acidul ascorbic, sau Vitamina C este o substanta hidrosolubila datorita acestei caracteristici eliminandu-se rapid din organism in cazul efortului fizic intens precum antrenamentele sustinute. Vitamina C a fost descoperita de laureatul Premiului Nobel american de origine maghiara Szent Gyorgyi Albert, care a reusit pentru prima oara sa extraga vitamina C din ardei. In natura, vitamina C se regaseste in majoritatea fructelor si legumelor, dar dintre toate acestea, macesele contin cea mai importanta cantitate asociata cu flavonoidele (substante care ii sporesc efectul). Aparitia unor preparate cu absortie lenta ne permite asigurarea permanenta a organismului cu cantitatea de vitamina C necesara.
Savantul Linus Pauling, a subliniat importanta Vitaminei C in combaterea unei voarte variate game de boli incepand de la o simpla raceala si terminand cu altele mult mai grave, precum cancerul. Consumul regulat de vitamina C creste imunitatea organismului mai ales fata de bolile de natura infectioasa, accelereaza vindecarea ranilor, stimuleaza respiratia celulara, sistemele enzimatice, are efect anti-stres, scade colesterolul sanguin, are efect anticancerigen, contribuie la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si a oaselor, stimuleaza globulele rosii etc. Fiindca este usor consumata de organism se recomanda cresterea dozelor de catre sportivi inainte de competitii, vitamina C imbunatatind randamentul fizic. Din pacate vitamina C este foarte sensibila la diferiti factori de mediu precum lumina, caldura, ori vaporii de apa. Fructele si legumele care o contin de multe ori pierd mare parte din continutul lor de vitamina C din cauza depozitarii, sau prepararii necorespunzatoare.
Foarte important in administrarea vitaminei C este asocierea cu bioflavonoide, substante care favorizeaza absortia acesteia dar nu pot fii sintetizate de organismul uman fiind asimilate prin intermediul alimentelor, sau preparatelor farmaceutice. Cunoscute ca vitamine P, desi nu sunt propriu-zis vitamine, bioflavonoidele impreuna cu vitamina C reduc durerea, au efect hemostatic, actiune antibacteriana, sunt recomandate in tratamentul herpesului, stimuleaza secretia biliara, scad colesterolul, au efect benefic asupra persoanelor a caror piele se invineteste usor sau sangereaza nazal abundent. Se pot extrage din alge precum quercitina , sau se gasesc cantitati importante de bioflavonoide in fructe si legume citrice, ardei, coacazele negre sau cantitati mai mici in caise , struguri, cirese etc. Totusi sunt necesare unele atentionari: consumul exagerat de bioflavonoide poate provoca diaree, utilizarea de anticonceptionale steroizi, aspirina, sau consumul exagerat de alcool creste necesarul organismului de vitamina C.