Vitamina C
Vitamina C reprezinta un nutrient important vietii, solubil in apa, implicat in productia de glucocorticosteroizi si de anumiti neurotransmitatori - substante care permit transmisia influxului nervos, in metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic si al anumitor aminoacizi, in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, in reactii imunologice, care faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv.
Vitamina C este importanta in absorbtia fierului la nivelul intestinului, mareste rezistenta la infectii si echilibreaza numarul globulelor albe din sange, ofera protectia antioxidanta, prevenind dezvoltarea nitratilor - din tigari, fum, grasimi, unele legume in substante cancerigene. Provocata de o alimentatie insuficienta, de o malabsorbtie digestiva, de o marire a necesitatilor sau eliminare excesiva, carenta se dezvolta la subiectii varstnici, alcoolici, suferind de malabsorbtie cronica - doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60 de mg.
Ca antioxidant, vitamina C protejeaza corpul prin distrugerea radicalilor din fluidele corpului. Vitamina C este sensibila la caldura si oxigen, pierzandu-si calitatile prin gatire.
Surse de vitamina C: papaya, portocale, broccoli, ardei gras, capsuni, grepfruit, pepene, rosii, mango, cartof, varza, spanac, lamaie, varza, afine, etc.