Vitamina D
Vitamina D (antirahitica), este absorbita de grasimi in organism. Vitamina D are rolul de a mentine forta si stabilitatea scheletului nostru. Dupa perioada de menopauza, femeile pierd o parte din masa osoasa, de aceea este necesar sa suplineze organismul cu un aport corespunzator de vitamina D. Oamenii isi produc singuri vitamina D in piele, din cauza celulelor pielii care au nevoie de lumina, dar si in intestine prin mancarea consumata.
Principalele alimente bogate in vitamina D sunt pestele gras - hering, sardina, somon, untura de peste, galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu au in compozitie aceasta vitamina. De fapt, procesul de sinteza al vitaminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine.
Persoanele care nu au suficienta vitamina D in organism pot provoca o decalcifiere a oaselor. Principalele boli care pot aparea din cauza deficitului de vitamina D sunt: osteoporoza, osteomalacia, scaderea tonusului muscular, rahitismul la copii.
Persoanele care au o varsta inaintata, la cea mai mica cazatura sau lovitura, pot suferi accidente grave. Puterea organismului de a produce vitamina D sau de a o asimila din alimente este foarte mica. In cazul in care se mareste doza de 250 mg/zi, se pot produce intoxicatii: cantitatile mari de calciu se pot depune in plamani, rinichi, sau pe inima. Unele persoane pot avea simptome de oboseala, de sete, nevoie frecventa de a urina, voma, constipatie, anorexie.