Acai SE
Acai SE (Euterpe oleracea) este un palmier care creste in padurile amazoniene. Fructele de Açai sunt considerate superfructe datorita capacitatii antioxidante, avand valoare ORAC (Capacitatea de Asorbtie a Radicalilor liberi de Oxigen) de 5.500 unitati/100g. Pentru comparatie, coacazele au valoare ORAC de 2.300 unitati/100g.
Acai SE este un foarte bun antioxidant (stimuleaza mecanismele neenzimatice de reducere a actiunii distructive a SRO (speciile reactive de oxigen) endogene si exogene, protejeaza structura ADN-ului, fluiditatea si permeabilitatea membranei celulare si este adjuvant in terapiile antitumorale: ajuta la reducerea neoangiogenezei si inducerea apoptozei.
De asemenea, Acai SE stimuleaza metabolismul lipoproteinelor: reduce nivelul si oxidarea LDL, creste nivelul HDL,are rol antiinflamator ajutand la reducerea moderata a sintezei de prostaglandine pe calea ciclooxigenazei COX1 si 2 cu efect mai mare asupra COX-1, este imunomodulator, reduce senzatia de foame datorita indicelui glicemic scazut si este un excelent detoxifiant digestiv.
Totodata, Acai SE ajuta la reducerea efectelor expunerii la surse de radicali liberi (radiatii ultraviolete, ionizante, nucleare, razele X, microunde, metale toxice, aditivi alimentari chimici, fum de tigara, poluare, uleiurile vegetale hidrogenate, etc.), in terapiile complementare antitumorale, dislipidemii, ateroscleroza, boli cardio si cerebro-vasculare, disfunctii erectile, artrita, poliartrita, osteoartrita, boli autoimune, diabet zaharat tip I, II, retinopatii, antiaging si cure de slabire.