Papaya
Papaya are un gust excelent si o aroma fina incomparabila. In Costa-Rica si Mexic, locuitorii numesc papaya fructul bunei sanatati si pretuiesc acest gustos si folositor fruct ca remediu eficient pentru imbunatatirea digestiei. Mai mult decat atat, papaya este un excelent produs dietetic pentru persoanele care isi controleaza greutatea!
„Papaya” este un produs 100% natural din miez suculent de papaya, elaborat cu respectarea tuturor standardelor de calitate, care permit mentinerea proprietatilor nutritive si curative ale minunatului fruct tropical. Este un remediu ideal pentru refacerea fortelor dupa afectiunile suferite si surmenaj. Papaya imbunatateste functia tractului gastrointestinal, curata intestinul de reziduurile nedigerate, confera vitalitate si energie.
Actiunea componentelor active
Acest fruct este un adevarat depozit de substante benefice. Miezul fructului contine 6-12% zaharuri, pana la 1% proteine, 1,4% acizi, vitaminele C, B1, B2, caroten, minerale (potasiu, magneziu, calciu) si enzimele necesare unei bune digestii (papaina, peptidaza, lipaza etc.). Principala substanta a fructului de papaya este papaina – cea mai importanta dintre cele sase enzime secretate de planta. Actiunea sa este similara cu cea a enzimelor secretate de organismul uman, de aceea mai este denumita si „pepsina vegetala”. Particularitatea papainei consta in faptul ca aceasta este activa atat in medii acide, cat si in cele neutre si alcaline.
Papaina imbunatateste in mod substantial digestia, in special in cazurile dificultatilor de digerare a proteinelor, scindeaza proteinele pana la nivel de aminoacizi, contribuie la rapida asimilare a acestora de catre organism. Asimilarea calitativa si cantitativa a proteinelor este extrem de importanta pentru vindecarea eroziunilor si ulcerelor mucoasei, ca material de baza pentru constructia celulelor noi. Exercita actiune antiinflamatoare, analgezica, antitrombotica si fibrinolitica.
Papaya este o sursa de lizocim vegetal, extras din latexul pepenelui de copac (Carica papaya). Aceasta enzima se regaseste la plante, animale, om si poseda calitati antimicrobiene si antiinflamatoare, distrugand peretele celular al bacteriilor gram-pozitive, ciupercilor si virusilor.
Lizocimul este, de asemenea, regulator al proceselor imunitare si metabolice si are proprietati antioxidante.