- Hormonii longevitatii si ai sanatatii
Marele nutritionist macrobiotic Michio Kushi obisnuia sa spuna: „Mananca in functie de scopul pe care ti-l propui." Daca unul din scopurile pe care ti le propui este sa iti cultivi vitalitatea si longevitatea, ar trebui sa consumi cit mai des fructe goji. Exista nenumarate dovezi ca fructele goji reprezinta cel mai bun superaliment cu efecte asupra longevitatii din lume. Nu intamplator fructul de goji a fost supranumit fructul longevitatii. Cercetatorii care studiaza plantele au identificat o intreaga varietate de substante nutritive care pe care le contin aceste goji si care contribuie la o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Organismul unui om in varsta de 70 de ani nu mai produce decit o zecime din cantitatea de Hormoni ai Cresterii Umane (HGH) produsa de organismul unui tanar de 20 de ani. Acestui declin ii corespunde o deteriorare fizica permenenta care genereaza o energie din ce in ce mai redusa, pierderea masei musculare si tendinta de a depozita din ce in ce mai mult grasimi. Invers, stimularea productiei acestui hormon al cresterii ne face sa simtim, sa aratam si sa functionam intr-o mai mare masura ca un om tanar. Fructele goji ajuta corpul in aceasta directie in mai multe maniere interesante.
Exista dovezi ca fructele goji sporesc longevitatea datorita continutului lor bogat in seschiterpenoide. Aceste substante au proprietati antiinflamatorii recunoscute. Ele stimuleaza glanda pituitara si cea pineala, sporind astfel productia hormonului cresterii.HGH este un hormon-cheie, care influenteaza secretia tuturor celorlalti hormoni ai corpului. Retine: pe masura ce imbatranim, productia de HGH se reduce. De aceea pentru a ne spori longevitatea, noi trebuie sa ne mentinem cu orice pret productia de HGH. Fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimuleaza in mod natural productia hormonului de crestere.
Prezenta anumitor aminoacizi in fructele de goji ar putea promova de asemenea productia de HGH. Fructele de goji reprezinta o sursa bogata de l-glutamina si de l-arginina. Acesti doi aminoacizi colaboreaza pentru stimularea secretiei de HGH, revitalizand astfel metabolismul si conferind o aparenta mai tinereasca.
- Imbunatatirea libidoului si a functiei sexuale
In Asia fructele de goji sunt considerate in mod traditional un tonic sexual foarte puternic. De altfel, ele reprezinta un tonic general care imbunatateste vitalitatea in ansamblul ei, buna dispozitie si bunastarea, reducind in schimb impactul stresului asupra organismului nostru. Impreuna, toate aceste beneficii asigura o viata sexual mai sanatoasa si mai bogata.
Diminuarea functiei sexuale nu reprezinta un rezultat inevitabil al procesului de imbatranire.Reducerea libidoului la ambele sexe poate fi asociata cu scaderea productiei de testosteron. Fructele goji stimuleaza productia de HGH, care asa cum spuneam, influenteaza productia tuturor celorlalti hormon, inclusiv testosteronului.
Antioxidantii ne protejeaza AND-ul de leziunile produse de radicalii liberi si de radiatii. Leziunile produse la nivelul AND-ului conduc la aparitia tuturor bolilor imaginabile si accelereaza procesul de imbatranire.De-a lungul timpului, AND-ul nostru este afectat de de radicalii liberi, care sunt produsi secundari ai metabolismului, si de expunere la toxine si radiatii.
Desi organismul nostrum este perfect echipat pentru a se repara singur in urma atacurilor radicalilor liberi, el poate fi coplesit de prezenta prea numeroasa a acestora, indeosebi pe masura ce imbatranim. Acest proces conduce la moarte prematura a celulelor sanatoase, care poate contribui la o intreaga varietate de boli degenerative si la producerea accelerata de mutatii la nivel cellular care pot conduce la cancer. Sigurul element care contracareaza procesul sunt antioxidantii.
Fructele de gojii reprezinta cea mai bogata sursa naturala de carotenoizi antioxidanti ( cum ar fi beta-carotenul, pe care il contin in proportie de mai mare decit morcovii) . Carotenoizii sunt pigmenti antioxidanti naturali, solubili in grasime .
Continutul de carotenoizi din tesuturile mamare reprezinta un factor semnificativ din punct de vedere statistic pentru determinarea Potentialului Maxim al Duratei de Viata (PMDV). Spre exemplu, un PMDV uman de aproximativ 90 de ani se coreleaza cu un nivel de carotene de 50-300 micrograme/ decilitru, in timp ce alte primate (cum ar fi macacul ) prezinta o corelatie intre un PMDV de aproximativ 34 de ani si un nivel de caroten de 6-12 micrograme/ decilitru.Pe scurt, se pare ca cu cit mamiferele consuma o cantitate mai mare de carotenoizi, cu atat mai mult au sanse de a trai.
Fructele de goji contin doi antioxidanti cheie pentru o vedere sanatoasa: zeaxantina si luteina. Radicalii liberi ataca ochii, in timp ce zeaxantina ii protejeaza si repara aceste leziuni.
Acesti antioxidanti se concentreaza in centrul retinei si protejeaza ochii de cele mai comune cause ale deteriorarii vederii asociate cu procesul de imbatranire , printre care degenerarea maculara , cataracta si retinopatia diabetica.
Fructele de goji contin probabil cea mai mare concentratie de zeaxantina dintre toate superalimentele natural sau celelalte produse aflate la ora actual pe piata. Aceasta substanta vindeca membranele ochilor si le conferaluciu si tinerete. Medicina chineza traditional recomanda de mii de ani fructele goji pentru imbunatatirea vederii.
- Stimularea sistemului imunitar
Se pare ca exista trei component principale ale fructelor goji care stimuleaza sistemul imunitar : polizaharidele din lycium barbarum sau LBP, beta-carotenul si mineralul numit germaniu.
Polizaharidele din goji (LBP I, LBP II, LBP III, LBP IV), care fac parte integranta din grupul carbohidratilor, sunt renumite in intreaga lume pentru capacitatea de a stimula sistemul imunitar al organismului uman si de a proteja celulele de mutatii genetice.
Beta-carotenul stimuleaza timusul si amplifica actiunea interferonului asupra sistemului imunitar . Interferonul este una dintre cele mai importante componente ale sistemului imunitar , care joaca un rol esential in protejarea corpului de infectii virale.
Peste toate, cercetarile au aratat ca fructele goji contin germaniu organic (potrivit estimarilor de pe internet, aceste fructe contin 124 parti de germaniu per million). Germaniul este un mineral cu proprietati anticancerigene recunoscute. Studiile facute de japonezi arata ca germaniul organic trateaza eficient cancerul cervical, cel la ficat , la plamani, cel testicular si cel uterin. Ca si beta-carotenul, germaniul stimuleaza productia de interferon.
Fructele goji, indeosebi cele salbatice si proaspete , care cresc in soluri aluvionale alcaline si bogate contin o cantitate enorma de hydrogen. Acest element contribuie decisiv la asa-numita hidratare a corpului.Cu alte cuvinte , hidratarea reprezinta o functie a unui consum ridicat de hidrogen. Cuvintul hidratare provine de la hydro, care inseamna apa, si gen, de la generator. Bastinasii care traiesc in regiuni desertice sarace in apa considera consumul fructelor goji o parte esentiala a supravietuirii.
- Sustinerea creierului si a sanatatii neurologice
Fructele goji ajuta organismul in producerea de colina, o substanta nutritiva esentiala care combate leziunile produse de radicalii liberi asociate cu degenerarea neurologica si cu boala Alzheimer.
- Sustinerea starii de sanatate a sistemului cardiovascular
Fructele goji impiedica ingustarea arterelor care transporta oxigenul si substantele nutritive catre celulele corpului. Ele au capacitatea de a combate unul din principalii factori care genereaza boli cardiace: colesterolul oxidat. Colesterolul devine cu deosebire periculos atunci cand se oxideaza din cauza radicalilor liberi. Grasimile oxidate din sange se ataseaza de peretii arteriali, ajutati de anumite nanobacterii care produc calciu, si formeaza placi arteriale, Corpul nostru dispune de un mecanism de autoaparare inerent impotriva acestui proces, care are in centru o enzima numita superoxid dismutaza (SOD), un superantioxidant care impiedica oxidarea colesterolului. Studiile chineze au aratat ca fructele goji pot amplifica productia de SOD.
Fructele goji sunt probabil cele mai bogate fructe de tip bobite de pe intreaga planeta. Gustul lor este delicios, iar compozitia lor este foarte echilibrata pentru toate tipurile corporale, grupele de sange si categoriile metabolice.
- Sustinerea starii de sanatate a organelor vitale
Fructele goji sunt un tonic adaptogen, ceea ce inseamna ca mentin starea de sanatate a organelor noastre vitale prin echilibrarea zaharului din sange si imbunatatirea functiilor ficatului, sistemului digestiv si ale pielii. Ceaiul din fructe goji este folosit in Asia pentru tratamentul diabetului si pentru reglarea nivelului excesiv de zahar din sange, precursor al diabetului si al bolilor de inima.
Fructele goji contin mai multe tipuri de fitonutrienti care imbunatatesc capacitatea ficatului de a detoxifica si de a feri organismul de carcinogeni si de virusul hepatitei. Printre acesti fitonutrienti se numara betaina, polizaharidele si pigmentii antioxidanti. Betaina curata ficatul si reduce homocisteina (un aminoacid toxic, produs secundar al nanobacteriilor) din sistemul cardiovascular. Betaina si alti fitonutrienti din fructele goji ar putea justifica printre altele proprietatile antiinflamatorii ale acestor alimente.
Ceaiul din fructe goji este extrem de util pentru toate tipurile de probleme digestive si poate contribui la vindecarea ulcerelor si sindromului intestinului iritabil. Cercetarile stiintifice arata ca polizaharidele din fructele goji calmeaza digestia. in plus, aceste fructe contin acizi grasi (printre care acidul hexadecanoic, cel linoleic, beta-elemenul, acidul miristic si hexadecanoatul de etil) precum si polizaharide care pot stimula productia de colagen si pot retine umezeala, fapt care contribuie la o infatisare mai tanara a pielii.
Dat fiind ca sunt recunoscute ca tonic adaptogen si superaliment, fructele goji si produsele care le contin pot fi consumate zilnic, O cantitate rezonabila ce poate fi consumata intr-o zi este de aproximativ 14-15 grame (o mana de fructe). De regula, un gram contine 4-6 bobite uscate de goji.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit fructele goji pentru a-si prepara ceaiuri, supe si vin, sau le-au consumat ca atare, la fel ca pe stafide. La fel ca orice alte fructe uscate, goji pot fi folosite ca gustare sau amestecate cu alte ingrediente pentru diferite retete si shake-uri.
Medicina chineza traditionala afirma pe buna dreptate ca atunci cand sunt amestecate cu alte ingrediente alimentare, fructele goji imbunatatesc digestia prin stimularea secretiei de sucuri digestive in stomac si in intestine. Dr. Iichiroh Ohhira, un savant japonez care a studiat timp de aproape 40 de ani bacteriile, a ajuns la concluzia ca fructele goji stimuleaza bacteriile prietenoase din intestine si recomanda aceste fructe in faimoasele sale formule probiotice.
Fructele goji organice pot fi mixate cu boabe de cacao si / sau cu numeroase alte superalimente, cu alte fructe uscate, nuci si seminte, pentru prepararea unor amestecuri cu efecte revitalizante. indeosebi amestecul de goji si cacao are un gust extrem de bun. Dat fiind continutul lor antioxidant, cele doua superalimente alcatuiesc impreuna o gustare excelenta pentru calatoriile cu avionul,
Fructele goji uscate pot fi amestecate direct in sucuri, shake-uri si elixiruri. Un blender rezonabil de puternic le va mixa perfect cu restul bauturii.
Fructele goji pot fi inmuiate in apa si rehidratate. Apa folosita nu trebuie aruncata in final, intrucat are efecte de hidratare deosebite si reprezinta o baza excelenta pentru supa.
Fructele goji pot fi un aditiv minunat pentru orice ceai. Indiferent din ce plante iti prepari ceaiul, poti adauga la acesta 10-20 de fructe goji. Vei constata ca gustul amar al anumitor plante medicinale este astfel redus, iar aroma lor va deveni mai savuroasa, impletindu-se sinergic cu cea a fructelor goji. La fel de bine iti poti prepara un ceai exclusiv din fructe goji. Ceaiul la gheata din fructe goji este delicios vara. Prin consumarea lui, te poti bucura de efectele benefice ale polizaharidelor din goji, care se dizolva cu usurinta in apa fierbinte.
Fructele goji uscate trebuie pastrate in pungi sau in recipiente uscate si sigilabile. Daca sunt tinute in aer liber, ele absorb foarte multa umiditate.