In componenta uleiului de masline regasim vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc.
Beneficiile medicale ale uleiului de masline sunt datorate continutului ridicat de acizi grasi monosaturati si antioxidanti:
1. Previne formarea ateroamelor
2. Amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi;
3. Amelioreaza disfunctiile generate de diabetul zaharat;
4. Amelioreaza activitatea cognitiva;
5. Amelioreaza efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer);
6. Este un aliment cu puternic efect vermifug
7.Este un laxativ bland, util in starile de constipatie;
8. Atenueaza efectele otravirii cu ciuperci toxice;
9. Are efect colecistokinetic, drenand vezica biliara lenesa;
10. Amelioreaza ulcerul gastric;
11. Contine antioxidanti puternici polifenolici si tocoferolici (vit. E) extrem de utili in prevenirea aparitiei stresului oxidativ prin anihilarea radicalilor liberi (ROS). Previne astfel aparitia statusului proinflamator sistemic pe fondul caruia evolueaza maladiile cronice (diabet, cardiovasculare, neurologice – neurodegenerative, cancerele). In acest mod are si un efect geriatric de prelungire a vietii, determinand si un look sanatos prin incetinirea aparitiei ridurilor si a aspectului tern al pielii;
12. Previne cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei;
13. Are efect analgezic natural, atenuand durerea;
14. Poate fi utilizat si extern pentru masaje, impotriva caderii parului, guta.