Uleiul extravirgin din seminte de canepa
Uleiul extravirgin din seminte de canepa este deosebit de bogat in acizi grasi esentiali poli-nesaturati din familia omega. Acidul linoleic (omega-6) si alfa-linolenic (omega-3) vitali pentru organismul nostru sunt considerati “grasimi sanatoase”, dar pentru ca acesta nu ii poate produce singur, trebuie sa ii procure din alimentatie.
Majoritatea uleiurilor vegetale nu contin raportul optim de Ω6 si de Ω3 si tind sa promoveze acumularea de produsi intermediari care impiedica metabolismul acizilor grasi.
Raportul dintre Ω6 si Ω3 in uleiul de canepa este de 3 la 1 respectiv, si tocmai acesta este raportul recomandat si confirmat de numeroase cercetari medicale.
Intr-un studiu de prevenire secundara a bolii cardiovasculare raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) era de 4/1 si a condus la o diminuare cu 70% a mortalitatii totale.
Raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) 4/1 parea a fi optim pentru functiile mentale, raportul Ω6/ Ω3 de 2-3/1 a diminuat inflamatia la pacientii cu artrita reumatoida iar un raport de 5/1 a avut un efect benefic asupra pacientilor cu astm.
In afara de Ω3 si Ω6, uleiul de canepa contine si familia de tocoferoli (vitamina E) care sunt antioxidanti naturali.
Uleiul de canepa reprezinta un remediu de baza adica un aliment functional care prin natura sa poate optimiza reactia sistemului imunitar pentru prevenirea bolilor.
Ajuta de asemenea in tratamentul patologiilor care depind de dezechilibre metabolice.
Uleiul de canepa poate fi considerat „vaccin” nutritional iar introducandu-l zilnic in dieta joaca rolul unui aliment protector.
Are miros si gust placut, asemanator celui de nuca si poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, pestele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate in mod traditional.
Un alt domeniu in care uleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative sunt bolilele de piele. Dintr-un studiu facut aleatoriu orb, placebo controlat cu administrarea uleiului de canepa timp de patru saptamani la pacienti afectati de dermatita atipica s-a inregistrat o ameliorare a simptomelor clinice ale bolii.
Aceste rezultate ar parea sa fie legate de raportul corect intre acizii grasi esentiali existent in acest ulei.
La fel in cazul bolilor cardiovasculare, studiul efectuat aleatoriu dublu orb a inregistrat o scadere statistica importanta a nivelului hematic al trigliceridelor si colesterolului dupa patru saptamani de administrare de ulei din seminte de canepa.
Dr. Jonas Elia, medic chirurg specialist in pediatrie si neuropsihiatrie infantila, in experienta sa clinica de peste 15 ani in terapiile cu ulei de canepa a obtinut rezultate stralucite in:
- bolile astmatice si afectiunile respiratorii, atat ale cailor respiratorii inferioare cat si a celor superioare;
- dermatite atopice si afectiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatita seboreica, acnee chiar in formele cele mai grave, rosacea, lupus cutanat, arsuri);
- patologii gastrointestinale (reflux, colonopatie, rectocolite muco hemoragice);
- afectiuni vasculare (hipertensiune arteriala si vasculopatie);
- patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauza);
- artroze si artrite reumatoide;
- convulsie;
- perturbari de limbaj, autism la tineri, perturbari de caracter, impulsivitate;
- perturbare specifica a atentiei, intarziere in dobandirea de calitati psihomotorii;
In privinta uleiului de canepa, este importanta calitatea semintelor, presarea la rece, pastrarea intr-un mediu racoros la intuneric pentru a se evita oxidarea si rancezirea, aceste ultime inconveniente fiind evitate prin folosirea unor recipiente din sticla de culoare inchisa, mentinand recipientul intr-un loc racoros sau la frig, dupa deschidere.