Mac rosu de camp
Mac rosu de camp denumiri populare: macul cucului, mac de gradina, mac iepuresc, mac pasaresc, mac rosu, mac salbatec macut, paparoane, pipaci, pipiloare.
Istoric mac rosu de camp :
Ceaiul din flori de mac rosu de camp era un leac babesc folosit la tratarea tusei si a durerilor de gat ( gargara). Totodata se utiliza si pentru pojar, scarlatina si impotriva insomniilor. In unele sate florile uscate de mac rosu de camp era folosit impotriva hemoragiilor.
Macul rosu de camp contine : se utilizeaza numai petalele ( paparoane) care contin un antocianozid cu gianidol care se coloreaza in rosu.
Alcaloizii readina, reagenina si altii cu structura neelucidata, mucilagii, mecocianina, mecopelargonidina.
Proprietatile Mac rosu de camp:
- emolienta bronhica, antispastic,
- antiseptica (impiedica inmultirea microbilor),
- calmant, antitusiv, behica, usor sedativs
Mac rosu de camp trateaza : bronsite cronice si acute, colica biliara, dureri de gat, faringita, gripa, inflamatiile pielii, insomnie, laringita acuta, pleoape inflamate, pojar, raceli, raguseala, riduri, tuse.
Mod de preparare Mac rosu :
- infuzie din 2 lingurite de petale se pun la 250ml apa in clocot. Se poate folosi cate 2 ceaiuri pe zi.
-Extern infuzie din cantitate dubla de planta
|