Angelica
Denumiri populare: aglis, aglice, balaban, barba caprei, cartite, coada mielului, feregea alba, floarea soarelui de camp, iarba neagra, iglice, marcute, smeoaie, teisor, turita alba.
Istoric Angelica :
Angelica este o planta care se cultiva pentru ca are foarte multe actiuni terapeutice. In trecut aceasta planta se folosea pentru intarirea inimii ca expectorant si pentru durerile de stomac .De asemenea se folosea in industria bauturilor alcoolice, la prepararea aperitivelor si a lichiorurilor din cauza gustului rafinat pe care il are. Cataplasmele din frunze de angelica unse cu frunze de ruta si miere se foloseau pentru tratarea muscaturilor de sarpe sau de caine.
Desi este o planta utila in foarte multe afectiuni, ea poate fi consumata si de cei care nu sufera de nici o afectiune, chinezii o numesc Dong-Quoi.
Compozitie chimica Angelica: rizomul si radacinile au miros aromat si gust dulceag-amarui, contin ulei volatil 1% bogat in hidrocarburi ciclice aromatice, cumarine si furanocumarine, angalicina, acid angelic si valerianic, acid malic, angelina, amidon, lactone, oxid de fier, substante amare, rasini, tanin, zaharoza, pectine.
Actiuni Angelica:
- tonic gastric si carminativ.
- potenteaza activitatea hormonilor feminini si masculini
- regleza toate glandele din organism.
- este un excitant al poftei de mancare si in special in anorexia de natura psihica.
Mod de preparare:
-2-5 g de planta- radacina sau seminte macinate se lasa de seara pana dimineata in 250 ml apa. Dimineata se filtreaza si se pot bea 3 astfel de ceaiuri fara sa se incalzeasca. Este cea mai eficienta forma de tratament cu aceasta planta.
- Decoct: (pentru uz extern ) 10-15 g de planta maruntita se pun la fiert timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se foloseste in toate afectiunile unde se cere un tratament extern.
Comprese, cataplasme care se vor schimba in functie de toleranta. In cazul durerilor sau pentru a actiona mai rapid se vor aplica calde din plante fierte care se vor pune intre 2 bucati de panza.
- Pulbere de planta uscata: 2-4 g pe zi în toate afectiunile interne. Se va tine sub limba o perioada de cateva minute si apoi se inghite cu putina apa. Este ideal pentru dereglarile glandulare. Se ia intotdeauna inainte de mese cu 15 minute.
- Decoct din 2 lingurite de radacini maruntite la 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
- la un litru de vin (preferabil alb) de struguri , se pun 50 g de radacina sau seminte macinate. Se poate adauga si praf de scortisoara. Se lasa la temperatura camerei o perioada de 8 zile, agitandu-se des. Dupa 8 zile se va strecura si ceea ce s-a obtinut se completeaza cu vin pana la un litru. Se tine la rece bine inchis. Se poate lua cate 100 ml pe zi impartit in trei reprize cu 15 minute inainte de mese. Nu este indicat a se consume in cantitati prea mari, deoarece poate produce perturbari in organism.
- Tinctura: o parte planta bine maruntita (preferabil macinata cu râsnita de cafea foarte fin) si 5 parti alcool alimentar de 70 grade , se pun într-un recipient care se poate închide ermetic. Se va tine timp de 15 zile agitând des. Se va strecura apoi si se pune in recipiente mai mici la rece, preferabil în sticle de culoare închisa. Se poate pastra la rece o perioada de 2 ani. Administrare: 5 picaturi pana la o lingurita de tinctura se pun in 100 ml apa si se ia de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi o perioada lunga fara nici o reactie secundara nedorita. Se poate folosi si extern diluat cu apa la diverse afectiuni ( dureri, rani, cancer, etc).
- Otet de angelica: la 50 g planta macinata se va pune 1 litru de otet de mere cu miere de albine care se tine 8 zile agitand des. Dupa 8 zile se strecoara si se poate folosi imediat.
Afectiuni Angelica : aciditate gastrica, afectiuni intestinale si stomacale, afrodiziac, acnee, ameteli, anaciditate gastrica, angina pectorala, anemie, anorexie, aritmii cardiace, artrite, astm nevrotic, boli nervoase, bronsita acuta si cronica, bufeuri (de caldura), bulimie, cefalee, cancer, constipatie, contuzii, cosmetice, convalescenta, crampe uterine, dereglari hormonale în special la glandele feminine, diabet, digestie dificila, dispepsii, dismenoree, distonii neuro-vegetative, dureri reumatice, dureri de spate si musculare, endometrite, enterite, eruptii tegumentare, fermentatii intestinale, gastrita, gripa, hepatita cronica, hepatita virala, hemoragii interne, hipertensiune arteriala, hipomenoree, hirsutism, impotenta, indigestie, insomnii, intarzierea dezvoltarii mintale, imbatranire prematura in special la femei, iritatii, isterie, leziuni cutanate, leziuni stomacale si intestinale, menopauza (ajuta la producerea de estrogeni de catre organism si la lubrifierea uterului, ca si la o reglare glandulara), meteorism, migrene, nastere (usureaza nasterea relaxand musculatura uterului si cea intestinala), nefrite, nevralgii diverse, paralizie, pecingine, prurigo, plagi, psoriazis (extern, iar intern se va consuma telina si morcov, apoi se va sta la soare, in acest fel se inlocuieste cu mare succes Puva dermatologic), rectocolita, reumatism, scleroza in plagi, sincope, slabiciune generala, spasme vaginale, sterilitate feminina si masculina, stomatita, stres, tumori, tulburari ale ciclului menstrual, tuberculoza, ulcer stomacal, ulceratii ale pielii, vaginite, zona- Zoster.
|