Bostan
Istoric Bostan:
In trecut bostanul era folosit pentru a hrani animalele si doar de putine ori in alimentatia oamenilor. In zona Tarnavelor cu tulpinile de bostan fierte in lapte sau prajite in untura se faceau legaturi la galci. Frunzele fierte erau considerate a fi un antispasmodic si un diuteric in bolile de rinichi. In zona Dobrogei se facea lapte din seminte de dovleac care era utilizat in combaterea teniei iar in ajunul Craciunului copii primeau bostan pentru a fi grasi in timpul anului.
Compozitie bostan : beta-caroten, leucina, peporezina, tirozina, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, hidrati de carbon, protide, saruri minerale. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Proprietati Bostan : emolient de exceptie, sedativ, laxativ.
Afectiuni Bostan : abcese, afectiuni cardiace, afectiuni renale, afectiuni reumatismale, afectiuni oculare in special cele cu hemoragii, arsuri, astenii, cancer, cangrena senila, constipatie, diabet (inlatura sau previne afectiunile care apar la ochi), dispepsii, dizenterie, enterite, hemoroizi, infecti urinare, insomnii, insuficienta renala, leucemii, paraziti intestinali (ascarizi, limbrici), prostata, tenie, tulburari neurologice, viermi intestinali.
Metode de a folosi bostanul :
Intern:
-crud amestecat cu aperitive; in supe, inabusit.
-1 pahar de suc de bostan , in fiecare dimineata, pe nemancate, este un laxativ foarte eficient.
-semintele consumate crude dupa decojire (vezi si dovleacul).
-Se piseaza 30-50 g de seminte, se amesteca cu miere si se iau in trei prize, din jumatate in jumatate de ora. Dupa o ora se ia un laxativ, preferabil ulei de ricin.
-Emulsia obtinuta prin fierberea in lapte a semintelor decojite si pisate este calmanta si racoritoare (insomnii, dureri si inflamatii ale cailor urinare).
Extern:
-Cataplasme contra arsurilor si a inflamatiilor, abcese, cangrena senila.
|