Brustur
Denumiri populare brusture : blustan, bruscalau, brustan, brustur -amar, brustur- mare, brustur-negru, caftulan, calcoceni, captalan, capul -calugarului, capcalan, carcei, ciulin, ciulina, clococean, ghimpoasa, iarba-boierului, lapuc, lapean, nadai, scai-marunt, scaiul-oii, scaete, scaete-mare, sgar, sgaice.
Istoric brusture:
In trecut brusturele a fost o planta foarte importanta pentru ca trata foarte multe afectiuni. Frunzele de brusture erau puse pe rani umflaturi, bube dar si pe cap impotriva migrenelor. se credea ca atunci cand pielea era foarte fierbinte si ardea trebuie sa pui frunze verzi de brusture. In unele sate impotriva reumatismului se punea frunze de brustere amestecate cu radacini de papadie si smantana. In altele mamele isi inveleau copii cu frunze atunci cand acestea aveau crampe. La Rasinari, de exemplu, decoctul din brusture se folosea pentru bataturile din talpa si totodata era folosit pentru cresterea parului.In unele sate pentru indigestie se puneau legaturi la buric facute din trei radacini de brusture si trei de hrean pisate si fierte in bors iar apoi amestecate cu tarate. Decoctul de radacina se bea contra bolilor venerice si eruptiilor pe piele, se spalau cu el la eczeme. Samanta de brusture pisata se punea in rachiu de drojdie sau în apa neinceputa si se bea de mai multe ori impotriva herniei. Cand o femeia avea o nastere grea se fierbea brustur, se strecura zeama, se punea zahar si se dadea lauzei, apoi bea 3 zile ceai de musetel, sa se curete.
Compozitie Brustur : nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, inulina, acid palmitic, acid cafeic, sigmasterol, sitosterol, substante amare, vitamine B, saruri minerale inclusiv de potasiu, etc.
Proprietatile brusturului :
- aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactagog,
- reduce starile de voma, antiseptic intestinal, carminativ, stimuleaza digestia,
- diuretic, antiinflamator renal, calmeaza durerile de cap,
- expectorant, antiseptic pulmonar, antiinflamator gastric, antitumoral, aromatizant, antidiareic usor.
- impiedica infectiile si inmultirea microbilor,
- cicatrizant,
Partea cea mai toxica a plantei este radacina datorita arctininei, uleiului esential si lactonei care poate provoca tulburari digestive, transpiratii, nefrite, poliurie sau anurie, dar cu pronostic bun pentru ca inceteaza dupa ce nu se mai foloseste planta.
Brustur in cosmetica: actiunea sa este diversa de la cresterea parului, pana la seboree sau alte afectiuni se poate folosi cu succes în foarte multe afectiuni cosmetice.
Titusi brusturele poate sa distruga stafilococul datorita lactonei. Semintele de brustur sunt indicate si ele pentru intinerire si chiar în timpul nasteri usurand durerile nasterii.
Frunzele proaspete se folosesc atat in dezintoxicarea organismului cat si în diferite rani cu rol cicatrizant sau dezinfectant.
Afectiuni Brusture : acnee, abces, afectiuni bucale, afectiuni ale cailor urinare, afectiuni ale ficatului, afectiuni pulmonare, afectiuni stomacale, alergie, alopecie, anorexie, balonari intestinale, bronsita acuta si cronica, calculoza biliara, cancer, celulita, colesterol crescut, colici intestinale, colita de fermentatie, constipatie, cosmetica, diabet, diaree, dermatite, descuamarea pielii, dureri de cap, eczeme microbiene, eczeme uscate, eliminarea toxinelor din organism, epilepsie, eritem polimorf, erizipel, faringite, febra, furunculoza, gripa, guta, hemoroizi, herpes, hipertensiune, infectii urinare, inflamatii acute si cronice, insuficienta respiratorie, intepaturi de insecte, leucoree, mancarimi de piele, matreata, micoze, nefrite, obezitate, pemfigus, raceala, reumatism, rani, tenuri seboreice, tumori, ulcer gastric, ulceratiile pielii vechi sau zemuinde, urticarie si în foarte multe alte afectiuni.
Mod de preparare Brusture :
- infuzie din o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi dupa mese. In colitele de fermentatie se consuma neindulcit sau indulcit cu zaharina.
- tinctura: se pun 50 g de radacina proaspata spalata si maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70grade. Se acopere pentru 15 zile la temperatura camerei, se agita des, se strecoara si se pune la rece in sticlute mici . Se ia cate o lingurita diluata in 100 ml apa de 2-3 ori pe zi. Se poate lua perioade lungi de timp.
- Unguent: se fierbe in 250 ml ulei 50 g de planta maruntita timp de 3 ore pe baia de apa. Se poate folosi apoi acest ulei intern cate 1 lingurita pe zi in multe din afectiuni. Extern se unge cu el local. Se mai poate din nou pune pe baia de apa si se adauga ceara de albine in functie de cat de tare doriti sa obtineti crema. Se poate de asemenea adauga si putin propolis.
|