Dracila sau lemnul galben
Dracila denumirea populara: acril, agris, catina de rauri, cloceni, carles, dracina, drajina, glojdan, holera, lemn-galben, macris boieresc, macris de rauri, macrisul caprei, macris spinos.
Decoctul din frunze si scoarta se utilizeaza pentru tratarea galbinarii. Fiertura preparata din coaja de radacina se utilizea pentru intarirea gingiilor. Ceaiul din radacini se administreaza pentru tratarea afectiunilor de rinichi si contra constipatiei, iar fiertura din boabe, pentru calmarea durerilor localizate la nivelul stomacului si in ficat. Dulceata din fructe se foloseste pentru diminuarea durerilor de piept. Zeama de fructe amestecata cu apa, se bea ca racoritor în fierbinteala frigurilor.
Dracila se recolteaza in special in lunile aprilie si mai, scoartele de pe radacini si de pe tulpini si se usuca la soare.
Dracila are in compozitie: alcaloizi ca berberina, oxiacantina, berbamina, palmatina, iotrorizina, vitamina C, coloranti etc.
Printre cele mai importante proprietati ale plantei Dracila enumeram:
-proprietati coleretice, colagoge, stomahic, febrifuge. Detine proprietati vaso-dilatatoare si hipotensive, din cauza oxicantinei.
-puternic hepato-protector
-se utilizeaza ca materie prima in industria de medicamente pentru prepararea tincturii si a extractului folosite in tratamentul afectiunilor biliare si obtinerea de principii active in stare pura.
-fructele dupa primul inghet se utilizeaza intern ca tonic al stomacului, ficatului si splinei.
Preparare Dracila:
-infuzie- se vor pune cate 2-3 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit pe o perioada 10 minute. Se strecoara si se administreaza 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
-pulbere de coaja 2 lingurite se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe pe o perioada de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma cate 2-3 cani pe zi, sau se vor pune pe pansamente externe.
-suc din fructe proaspete-se da pe rani sau ulceratii.
-radacina maruntita o lingurita se va face un ceai în 250 ml apa dupa 15 minute de fiert se va strecura si se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Unguent facut cu tinctura-se va pune 10 ml de tinctura la 50 g de grasime sau ulei. In cazurile unde exista sensibilitate la piele mai mare se vor fierbe pe apa pentru eliminarea alcoolului, iar în celelalte cazuri se va lasa asa cum este.
-Unguent care se va face din planta maruntita, scoarta sau radacina, uneori si din fructe. Acestea se vor umecta cu putin alcool si se vor lasa timp de 24 ore dupa care se va pune ulei cât sa le acopere apoi se vor fierbe pe baia de apa timp de trei ore. Se strecoara, se pune în recipiente potrivite si se poate folosi.
Dracila este recomandata in tratarea urmatoarelor afectiuni: afectiuni biliare, afectiuni renale, anorexie, boli reumatice, boli renale, cancer in diferite forme atat preventiv cat si in timpul tratamentului cu chimioterapie, colecistita, colici renale, constipatie, edeme, gingivite, guta, hemoroizi, herpes, hipertensiune arteriala, insuficienta renala, litiaza biliara si renala, metroragii, nefrite, oligurie, prurit, rani, stomatite, tulburari de menstruatie, ulcere ale pielii, varice.
|