Graul
Graul in traditia populara:
Faina de grau era amestecata cu smantana, untura si diferite plante din care se faceau unguente, legaturi si oblojeli pentru bube, buboaie, umflaturi, etc.Ceaiul din grau era folosit impotriva tusei , iar in combinatie cu zahar si galbenus proaspat se lua impotriva raguselii. Cu tarate se faceau legaturi la scrofule, la scrantituri, contra durerilor de piept, pantece, etc.
Semintele de grau contin : saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsen, amidon, beta -carotenivitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, aminoacizii: glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina, acizi grasi: acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic, carbohidrati: fructoza, sucroza, amidon, celuloza, acid poliuronic, acid fitic, purine, steroli, fosfolipide, etc.
Germenii de grau contin : aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina.
Vitaminele: retinol, caroteni, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP.
Carbohidratii: glucoza, fructoza, sucroza, acid fitic.
Acizi grasi, minerale: sodiu, potasiu, calciu, mangan, magneziu, cobalt, fier, cupru, zinc, molibden, fosfor, bor.
Graul afectiuni : indicat in toate afectiunile cronice sau degenerative, la afectiuni neurologice, tulburari vegetative, digestive, renale, antidiuretic (semintele), antiinflamator (radacina), antimicrobian, diuretic (radacina), emolient, laxativ, nutritiv, reconfortant, remineralizant, tonic general, etc.
Afectiuni graul incoltit:: toate afectiunile cronice sau boli grave inclusiv cancer, este un stimulator al intregului organism.
Taratele de grau : usureaza digestia, ajutand la defecatie -foarte utile in curele de slabire
Graul mod de preparare:
-Faina de grau se pune sub forma de pudraje pe rani sau se face un aluat cu apa si se aplica pe rani.
-Din faina de grau se extrage amidonul care se foloseste la diferite preparate cosmetice sau la tratamentele afectiunilor dermatologice.
-Tarate de grau - se poate sa se macine si se consuma in curele de slabire sau se face bors util si el în multe afectiuni. Se pot lua in functie de toleranta, intre 1-6 linguri pe zi, sau chiar mai mult daca se suporta bine acest simplu tratament.
-Pulbere de tarate de grau- 1-2 linguri pe zi luate cu apa sau se pun in mancare la anemii, colite, constipatie, obezitate, dereglari ale sistemului digestiv.
-Grau incoltit se va lua cate o lingura de trei ori pe zi in diferite afectiuni.
-Suc din mladite tinere de grau. Se ia cate 20 ml de 3 ori pe zi in cure de 20-30 zile. Sunt bune mladitele cat sunt verzi ( se pot cultiva in ghivece)
- se poate face tincturi si din grau incoltit care sunt foarte eficiente.
Graul mod de administrare :
Abcese-cataplasma de faina cu apa calduta sau paine neagra inmuiata in apa sau lapte.
Acnee-se fac comprese cu apa in care au fiert semintele.
Afectiuni cardiace-grau incoltit cura de lunga durata.
Afectiuni cutanate-pudraje cu amidon.
Afectiuni endocrine-grau incoltit.
Afectiuni hepatice-cura de grau incoltit.
Afectiuni neurologice-cura de grau incoltit.
Afectiunile sistemului nervos vegetativ - grau germinat.
Amenoree-grau incoltit si seminte fierte.
Anemie-grau incoltit sau seminte.
Boli intestinale-grau incoltit.
Cancer-grau incoltit.
Colita de putrefactie - tarate de grau.
Constipatie - tarate de grau.
Demineralizare- seminte.
Depresie-grau incoltit.
Digestie dificila - tarate.
Dismenoree - grau incoltit.
Dureri de cap - tarate sau cataplasme cu faina cu otet aplicate local.
Eczeme usor zemuinde- apa de pe seminte fierte.
Epidermofitie - bai cu tarate.
Eriteme generalizate - bai cu tarate.
Erizipel - cataplasme cu faina.
Furuncule - aluat dospit aplicat cald pentru colectare.
Guta - germeni de grau, tarate de grau in alimentatie.
Hipertensiune arteriala-tarate sau germeni de grau.
Ihtioza - bai cu tarate.
Impetigo- faina.
Impotenta - grau germinat.
Infectii cutanate purulente - cataplasma cu faina.
Intertrigo - bai cu tarate.
Iritatiile pielii - faina pudraje- bai cu tarate.
Leziuni inflamatorii - bai cu tarate.
Litiaze biliare - germeni de grau si tarate in alimentatie.
Migrene - germeni de grau.
Obezitate - tarate de grau in alimentatie.
Opareli - bai cu tarate.
Panaritiu - cataplasme cu faina cu apa calduta.
Prostatita - grau germinat.
Psoriazis - bai cu tarate.
Renale (diferite afectiuni) ceai de pe seminte fierte mult.
Reumatism - bai de tarate sau consumul graului incoltit.
Sterilitate - grau incoltit.
Surmenaj - seminte in alimentatie sau grau incoltit.
Tromboflebita - cura de grau incoltit.
Tulburari vegetative - grau incoltit.
Tumori cu diferite localizari - grau incoltit si cataplasme cu faina muiata in apa calda sau paine muiata in apa sau lapte se aplica local.
Urticarie - bai cu tarate.
Vitalitate scazuta - cura de grau incoltit.
|