Grausorul
Grausorul denumiri populare: basicuta porcului, calce mica, ciubotica cucului, fetica, iarba randunelului, salata de camp, salatea, scanteiuta galbena, untisor, untisorul vacii.
Grausorul descriere:
Grausorul era folosit ca leac babesc pentru hemoroizi si scrobut. Fiertura din frunze si flori, iar prin unele parti ale tari si din radacina, se faceau bai impotriva bolilor de piele. In zilele noastre o cura de primavara cu aceasta planta este bine venita, in Ardeal de exemplu se face o ciorba cu grausor si varfuri de urzici.
ATENTIE!! Planta trebuie folosita inainte de a inflori.
Grausorul contine: protide, amidon, zahar, dextrina, grasime, vitaminele: B, C, E. acid ficaric, ficarina dupa inflorire, celuloza, saruri minerale.
Efectele grausorului ( inainte de inflorire) - in reglarea circulatiei venoase, vulnerar în tratamentele pielii.
Mod de preparare si folosire :
-infuzie 10 min din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa in clocot. Se poate bea 2-3 ceaiuri pe zi.
-alifie din 100 ml ulei si 50 g de planta maruntita. Se va fierbe apoi pe baie de apa timp de 30 minute dupa care se va strecura. Se mai poate adauga daca se doreste ceara de albine, caz in care se va pune din nou pe baia de apa pentru a se topi. In functie de consistenta dorita se va pune cantitatea de ceara. Se trece apoi in recipiente mai mici si se va tine la rece. Este foarte bine sa se faca combinatii din mai multe plante caz in care este mult mai eficienta.
Grausorul afectiuni : amigdalite, afectiuni venoase diferite, afectiuni cardiace, boli dermatologice, faringite, hemoroizi, tromboflebite, varice.
|