Gutui
Gutuiul denumiri populare: alamioara, gaduie, gataie, gutaie, gutai, gutai, gutan, gutie, gutaie, gutai, pom cotei.
Ceaiul de gutui este destinat persoanelor care prezinta simptome de tuse si raguseala. Ceaiul din frunze, in amestec cu flori de tei, se lua in tratarea amigdalitelor si a racelilor.
Ceaiul din samburi se administreaza impreuna cu zahar sau cu tarate de grau contra tusei. Ceaiul din frunze uscate se utilizeaza in afectiunile localizate la nivelul inimii, in cazurile de insuficienta cardiaca. De asemeni are efecte benefice si in cadrul bolilor de ficat. Din semintele asezate in apa se facea un unguent pentru sanii crapati ai femeilor care alaptau.
Frunzele de gutui au in compozitie: apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale, etc.
Fructele de gutui au in compozitie: apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, mucilagii mai ales in seminte. Vitaminele: A, B, PP, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sulf, etc.
Cele mai importante proprietati ale gutuiului sunt:
- fructele,semintele si florile detin proprietati astringente, stomahice, aperitive, fortifiante ale ficatului,
- acidul malic ajuta la neutralizarea sangelui
- pectina este eficienta pentru coagularea sangelui,
- tonic pentru intreg organismul ..
- fructele detin actiune astringenta, semintele sunt emoliente, mucilaginoase, pulpa fructului este tonica.
Gutuiul este eficient in tratamentul urmatoarelor afectiuni: afte, arsuri-in special ceai din seminte,bronsite,cheilite fisurate, conjunctivita, degeraturi, diaree, distonie digestiva, eczeme, faringite, fisuri anale, fisuri mamelonare, gingivite, hemoragii uterine, hemoptizii, hemoroizi, hiperaciditate gastrica, infectii respiratorii, inapetenta, insuficienta hepatica, iritatiile pielii, leucoree, prolaps rectal si uterin, rani tegumentare, raguseala, riduri, stomatite, tuberculoza, tuse, ulceratii, voma.
Gutuiul Mod de preparare:
Uz intern: se foloseste fructul crud, suc din fruct, compoturi, paste, jeleuri, suc în sirop.
-se taie o gutuie in felii subtiri si se fierbe intr-un litru de apa, pana se reduce apa la jumatate. Se strecoara prin presare. La compozitie se adauga 50 g de zahar. Se utilizeaza in tratarea enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, in tuberculoza pulmonara (tanin).
-Fruct uscat - 40 g la 1 litru de apa se fierbe in clocote timp de 10 minute.
-Lichior de fructe cu alcool si zahar
Utilizare externa a gutuiului:
-Lamaia fiarta felii de mai sus fara sa se puna zahar se utilizeaza in spalaturi vaginale sau clisme.
-Emulsie mucilaginoasa calmanta: o mana de samburi de gutui pisati, macerati la ½ pahar de apa calda, in aplicatii contra degeraturilor, a hemoroizilor, a crapaturilor sanilor, pielii, contra arsurilor, a iritatiilor diverse.
-Cosmetica- tratament pentru riduri |