Jneapanul
Jneapanul denumiri populare: catan, catim, catine, cetina stramba, darzau, gneapan, indorsai, jep, jipel, jip, jip mare, jup, molift mic, pehin, pin pitic, pin de piatra, pin stramb, pin tarator, sucapau, sneapan.
Jneapanul contine : cetina si mugurii contin ulei volatil 0,3%-0,6%, format din alfa pimen, beta pimen, beta- felandren, limonen. Mici cantitati de aldehida anisica si caproica, alcooli secundari monociclici, aldehide si cetone sesquiterpenice, alcooli, terpeni tertiari, etc. Tanin, rezine, vitamina C sub. Minerale.
Proprietatile Jneapanului : mugurii, extractul, uleiul volatil din aceasta planta este antiinflamator, antiseptic in special al cailor respiratorii folosindu-se pentru ca usureaza expectoratia, urinare distruge o serie de germeni patogeni, in dermatologie in special ca vulnerar, diuretic, antireumatic, antiseptic si cicatrizant al ranilor.
Jneapanul trateaza afectiuni precum : bronsita (expectorant), calculoza renala, cistite, dureri reumatice (bai), eczeme zemuinde infectate, infectii cutanate, inflamatiile renale sau genitale, laringite, pielite, plagi, rani, tenuri iritate înrosite, traheite, tuse, ulceratii infectate, uretrite.
Mod de preparare Jneapan :
- decoct 2 lingurite de muguri sau cetina maruntita se pun in 250 ml apa. Se fierb 10 min se strecoara si se poate consuma 2 cani pe zi. Aburul se pot face cu el inhalatii care ajuta în special la afectiunile respiratorii. |