Lemn cainesc
Lemn cainesc denumiri populare: caprifoi, calin, casie, cires de padure, cornatel, corn, cununita, lemnul canelui, malai negru, malin, mirtoi, salba moale, tulichioara.
Descriere Lemn cainesc:
Ceaiul din lemn cainesc se folosea impotriva constipatiei si a hemoroizilor. Scoarta in amestec cu macrisul iepurelui, era utilizat la vopsit (galben si negru), insa in zona Doljului borangicul era vopsit in verde. Decoctul de lemn cainesc era folosit pentru spalaturi impotriva raiei, iar fierte cu soc, frunzele se puneau pe umflaturi.
Lemnul cainesc contine: frunzele, florile si scoarta contin tanin, vitamina C glicozidul ligustrina si ligulina. Ligulina poate servi ca turnesol, are culoarea rosie în mediul acid si verde in mediu alcalin. Ligustrina este un principiu heterozic cu gust amar.
Proprietati Lemn cainesc:
- astringente datorita taninului,
- antidiareic, antiseptic, antiparazitar, cicatrizant, detersiv,
- fructele sunt laxative.
Afectiuni Lemn cainesc: afte, angine, dermatite, diaree, escare, fetor bucal, hemoroizi, inflamatii bucale sau ginecologice, leucoree. metroragii, rani greu vindecabile, raie, ramolisment, reumatism, stomatite, ulceratii dermice chiar putride.
Mod de preparare Lemn cainesc :
- decoct din 2 lingurite la o cana de apa si se va fierbe timp de 10 minute. Se va putea consuma 2 astfel de ceai pe zi. In cazul in care se va folosi extern se va dubla cantitatea de planta.
|