Lemn dulce
Denumiri populare Lemn dulce : ciorang, ciulungraf, firuta, iarba lui Daraboi, iarba dulce, iarba tare, plutitoare dulce, radacina dulce, reglisa, unghia gaii, zelisnec.
Rizomul de Lemn dulce contine : 5-15% glicozide, zaharuri reducatoare, saponine hemolitice, acid glucuronic, asparagina, rezine, o substanta cu actiune estrogena (hormon estrogen), zaharuri, manitol, celuloza, lignina, vitamine din grupa B.
Proprietati Lemn dulce:
- antispasmodica, slab diuretica,
- antispastica, antihistaminica, antiacetilcolinica,
- efect de tampon a aciditatii gastrice,
- actiune anorexica, antiestrogena, cardiovasculara, antitoxica fata de toxina tetanica,
- antiulceroas, antidismenoreic
- scade inflamatiile gastrice, protector al mucoasei gastrice.
- adjutvant inflamatiile articulare
Mod de preparare :
- pulbere : un varf de cutit de 3 ori pe zi.
- crema ( supozitoare) din praf de radacina 50 g in 250 ml ulei vegetal sau grasime (untura, lanolina, vaselina, etc) pe baia de apa cu praf de planta si se va fierbe apoi timp de 3 ore. Dupa cele 3 ore se va strecura.
- tinctura care se va face din 50 g de planta maruntita care se va pune cu 250 ml de alcool alimentar de 70 si se va lasa timp de 15 zile agitand des, dupa care se va strecura si se va pune intr-o sticla de capacitate mai mica. Se va putea lua cate 20 picaturi sau chiar o lingurita, o data putandu-se lua de 3 ori pe zi în dilutie cu apa simpla sau ceai, se poate lua o perioada mai lunga.
Trateaza aceleasi afectiuni ca si Lemnul Domnului. |