Leustean
Ceaiul din frunzele de leustean era folosit pentru a trata tusea cu gutirai si tusea magareasca. Ceaiul din seminte de leustean era luat impotriva durerilor de stomac sau a indigestilor. In trecut Leusteanul a fost printre leacurile obisnuite in tratarea febrei tifoide. La Nereju leusteanul se folosea in conbinatie cu frunze de nuc, ulm si pelin. In zona Moldovei, frunzele se uscau, se pisau, se puneau în bora cu tarate de porumb si cu acesta se spala muscatura de sarpe la vite.
Leusteanul contine : toate partile plantei contin ulei volatil constituit din terpinol si alte terpene, derivati terpenici cumarinici si furanocumarinici precum si derivati ai acidului ftalic, rezine, hidrocarburi acizi numerosi între care acidul acetic si benzoic.
Partile subterane sunt prezente grasimi, gumirezine, taninuri, saruri minerale si diferiti acizi organici, între care alcooli terpenici si esterii lor care au si veroridol.
Leustean proprietati :
- diuretica ( elimina clorul si compusii azotati)
- Hipotensiv, sedativ neurogen
- creste secretiile salivare si gastrice
- regleaza ciclurile menstruale
- expectorant pulmonar, normalizeaza scaunele si contribuie la reglarea digestiei.
Afectiuni tratate cu Leustean : afectiuni digestive, afectiuni ale glandelor salivare, afectiuni renale, anorexie, bronsite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipatie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace si renale, gaze intestinale, hipertensiune, inapetenta retentie azotata, stres, tahicardie, traheita, tulburari de ciclu, ulceratii tegumentare.
Leustean mod de folosire:
- frunzele proaspete se aplica pe ulceratiile externe ale pielii.
-Intern se poate consuma ca planta proaspata in salata sau in diferite produse alimentare ca si condiment.
-Ceai din planta proaspata sau uscata. O lingurita de planta la 100 ml apa clocotita. Se va lasa acoperit 10 minute, se strecoara si se vor putea consuma 3-4 astfel de ceaiuri pe zi. In cazul în care nu este diabet, se va folosi îndulcit cu miere poliflora. |