Macris iepuresc
Macris iepuresc denumiri populare: macris de trifoi, macris de padure, macris iepuresc, macris pasaresc, macris trifoios, macrisor, pita cucului, trifoi acru, trifoi iepuresc, trifoi macris.
Descriere Macris iepuresc :
In traditia populara, ceaiul din frunze proaspete de macris iepuresc, se bea impotriva frigurilor si a durerilor de piept. Planta proaspata se folosea la oblojirea ranilor sau pentru paralizie.
Macrisul iepuresc contine: acid oxalic, oxalat de potasiu, tanin, mucilagii, pectine, enzime, principii sulfurate, saruri minerale, vitamina C.
Proprietati Macris iepuresc : diuretic, antidiareic, antiscorbutica, antidot in intoxicatii cu arsen si mercur.
Macris iepuresc poate fi folosit in: abcese, astenie de primavara, avitaminoze, boli hepatice cronice, cancer, diaree, digestie dificila, dureri de piept, febra, leziuni bucale chiar ulcerate, inapetenta, intoxicatii, rani, scabie, scleroza în placi.
Mod de preparare Macris iepuresc :
-Frunze proaspete se mesteca in gura dupa care se inghit , iar in cazul afectiunile pielii se aplica direct.
-Decoct din planta proaspata sau uscata. 2 lingurite se vor fierbe timp de 10 minute la 250 ml apa. Pot fi consumate 3 de cani pe zi.
-Decoct din radacina- 2 lingurite de radacina maruntita se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 15 minute la foc mic dupa care se va strecura. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Pasta din frunze uscate si amestecate cu miere se aplica pe afectiunile pielii cu scop de cicatrizare
-Pasta din planta sau radacina in amestec cu untura sau lanolina in parti egale se va aplica pe leziunile pielii produse de scabie.
|