Mar
Descriere Mar:
Marul se consuma sub multe forme fie crud, fie uscat, murat , must sau se faceau marmelade, gemuri etc din el. In zona Moldovei, crengutele de mar fierte erau folosite impotriva bubelor dulci. Pentru a se vindeca de tuse in zona Sucevei , marul era scobit pus piper in el , copt si apoi de cei ce vroiau sa se vindece. In alte zone frunzele de mar, cimbrisor si gutui erau folosite ca leac la oblojeli la cel perit.
Compozitie Mar: apa 83-93%, zaharuri reducatoare, zaharoza, celuloza, pentosan, lignina, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, saruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, brom, aluminiu, arsen, sulf, magneziu, cobalt, tanin, esteri amilic, formic, acetic, caproic, aldehida acetica, geraniol, Vitaminele:B1, B2, PP, acid pantothenic, vit C. Valoare calorica 80-124Kcal100g
Proprietati Mar :
- tonic, diuretic, uricolitic, depurativ,
- antiseptic intestinal,
- protector gastric,
- hipercoleserolemiant, laxativ.
Afectiuni tratate cu Mar : afectiuni bronhice, afectiuni dermatologice, amigdalita, anemie, artritism, astenie fizica si intelectuala, atacuri cerebrale, ateroscleroza, boli hepatice, bronsite, cancer, cefalee, chisturi seboreice, colecist marit, comedoane, convalescenta, constipatie, demineralizare, diabet infantil, dispepsie, dizenterie, eczeme, edeme cardiace, eruptii cutanate, enterocolite, gastrite, gingivite, graviditate, gripe, guta, herpes, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii, infectii urinare, insomnii, litiaza urica, mâncarimi de piele, nervozitate, obezitate, oligurie, otalgii, pecingine, plagi atone, pletora rectocolita, reumatism, sarcina, scabie, secretii salivare insuficiente, sedentarism, stari febrile, tulburari de vedere, tuse, ulcer gastric, vomismente, zona zoster.
Mod de preparare si folosire Mar:
- Pasta cu mar fiert pusa pe fata sub forma de masca , se poate pune si lapte sau smantana in functie de natura tenului.
-Suc aplicat pe fata ca o compresa, reface ridurile si vindeca acneea in foarte scurt timp.
-Otet de mere se aplica pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncarimilor de piele.
-Mere coapte se aplica pasta pe rani pentru cicatrizare.
-Suc de mere se consuma zilnic cate 600 ml de suc împartit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.
-Fruct dat pe razatoare în cazul diareei la copii.
-Fructe se consuma preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioada cât mai lunga.
-Un mar copt în cuptor se va taia în doua apoi se va pune în locurile dureroase, inclusiv la urechi. Se aplica cât se poate de cald si se tine pâna trece durerea.
-Infuzia 10 minute din 2 linguri de coji maruntite puse in 250 ml apa clocotita. Daca nu aveti diabet se poate indulci cu miere pentru un somn linistit. Se va bea cu 2 ore inainte de a se culca în insomnii.
-Cure cu fructe crude. Se va consuma in fiecare zi, cel putin un Kg de mere crude, o perioada cat mai lunga, care revigoreaza organismului.
-Consumul unui mar seara dupa masa pentru a asigura laxatia scaunului, util in cazul hemoroizilor mai ales dar si la alte afectiuni in care este prezenta constipatia.
|