Marul lupului
Marul lupului denumiri populare: boasele popii, curcubetica, desagii popii, fasolea calului, fasolea ciorii, fasolea dracului, fasolea greceasca, fasole greceasca, ghemele popii, marul lupului, mar lupesc, nucsoara, pasulica, poama vulpii.
In trecut frunzele de Marul lupului erau folosite ca leac pentru diferite rani. In unele zone frunzele si florile erau folosite pentru a face bai impotriva reumatismului. Decoctul tulpinilor florifere era folosit pentru a spala ranile, pecinginea, abcesele si se faceau bai si oblojeli bolnavilor de branca.
Marul lupului contine acid aristolochic, magnoflorina, trimetilamina, ulei volatil, flavonoide, tanin, dioxifenalamina, saruri minerale, protide, fitosteroli, sitosterol, colina, derivati ai acidului hidroxicinamic, alantoina, rezine, compusi flavonici, substante amare, celuloza, zaharuri.
Atentie ! Marul lupului este o planta toxica. Nu se folosesc semintele sau radacina, ci doar partea aeriana a plantei. In cazul intoxicatiei se fac spalaturi gastrice si se foloseste carbune medicinal.
Marul lupului poate fi folosit in afectiuni precum : abcese, afectiunile pancreasului si ficatului, cancer de diverse etiologii, candidoza, ciroza, cicatrici dupa interventii chirurgicale, eczeme zemuinde, fistule anale, flegmoane, furuncule, gingivita, infectii genitale, inflamatii, rani purulente, tricofitie, ulcerul gastric, ulcere cronice ale pielii.
Mod de folosire :
-se poate lua maxim 0,1 g - 0,5 g sub forma de tinctura si doar sub supraveghere medicala.
|