Nap
Nap denumiri populare: broajbe, cius, colza, curechi chinezesc, curechi de câmp, hordal, napi curechesti, napi de miriste, napi de vara, napi salbatici, pere de pamant, rapita, rapita colta, rapita de camp, rapita marunta, rapita salbateca, ripac, turnep, tus.
La ce era folosit napul ?
In trecut din decoctul de nap se faceau spalaturi pentru a trata bolile femeiesti , iar frunza de nap era pusa direct pe rani sau taieturi.
Radacina de nap contine : apa, proteine, grasimi, extracte neazotate, sulforafan, indoli, betacaroten, celuloza, arsen, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iod, fier, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, E. Valoare energetica 29 Kcal. la 100g.
Frunzele de nap contin : apa 88%, proteine, grasimi, extracte ne azotate, celuloza, saruri minerale, vitamine.
Proprietatile napului :
- util in lupta impotriva cancerul,
- proprietati diuretice, dizolvant uric, efecte expectorante, depurativ.
Trateaza afectiuni precum : abcese, acnee, angina pectorala, bronsite, cistite, degeraturi, enterite, furuncule, guta, litiaza urica, tuse, tratamente cosmetice.
Mod de preparare :
- infuzie de nap dintr-o lingura de radacina ( pulbere) in 250 ml apa in clocot. Se bea toata cantitate cu inghitituri mici de-a lungul zilei.
-100 g radacini se taie in felii si se vor pune la un litru de apa sau lapte, care se fierb pentru 20-30 minute. Se strecoara si se va face gargara sau se foloseste extern.
-Radacina proaspata sau uscata se va pune cataplasma calda pentru a se strange puroiul si a ajuta la coacerea lui mai rapida. |