Narcisa alba
Narcisa alba denumiri populare: caprine, cocorita, cuprine, flori de primavara, fulie, galuste, ghiocei albi, ghiocei de munte, ghiocei de gradina, ruscuta plina si goala, chirsenis, zarnaiadele.
Istoric Narcisa alba:
In Transilvaniei, ceaiul de narcisa alba era un leac pentru durerile din piept, pentru suspin si batai ale inimii.
Atentie !!! Bulbii de narcisa alba sunt mortali in doze de peste 10 g pe zi.
Narcisa alba contine: alcaloizi narcisina si glicozide ale izometonului. Bulbii contin alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina sunt foarte toxici.
Semnele intoxicatiei cu narcisidina sunt: hipertensiune accentuata, somnolenta, miscari convulsive, degenerarea functionala a ficatului.
Proprietatile Narcisei albe : florile sunt calmante, emoliente, dezinfectante, antiseptic pulmonar.
Narcisa alba afectiuni : anxietate, astm, diaree, nevroza cardiaca, stari de agitatie sau nervozitate, tahicardie, tuse.
Mod de preparare si folosire:
- infuzie 10 minute din 2 lingurite de petale in 250 ml apa in clocot.Se poate consuma cate 2 cani pe zi. Narcisa alba in amestec cu alte plante este mult mai puternica ca tratament.
-Sirop- intr-un borcan se pune un strat de petale de narcisa care se vor acoperii cu miere, apoi inca un strat de petale si alt strat de miere. Se va face tot asa pana la umplerea borcanului. Se va lasa apoi 2 luni la rece timp în care nu se umbla la borcan. Dupa acest interval de timp se poate strecura si se poate apoi consuma ca orice sirop in dilutie cu apa. |