Melci Spelta integral Bio sunt amablati in pungi de 250g si au o Valoarea calorica: 198 kcal/100 g; Carbohridati: 62%; Proteine: 12%; Lipide: 2,8 %; Fibre: 8,8%.
Efecte Melci Spelta integral Bio:
- pentru persoanele cu alergii - In comparatie cu alte alimente graul spelta produce mai putine alergii. Probabil glutenul acestuia este altfel constituit decat cel al graului comun producator de alergii. De aceea graul spelta se recomanda la alergii la grau si secara si in general in cazul bolilor alergice.
- pentru persoanele cu diabet - Pentru spelta este usor digerabila si are un continut echilibrat de substante hranitoare este recomandata pentru persoane cu boli metabolice, cum ar fi diabetul, deoarece diabeticii profita in mod deosebit de o alimentare echilbrata.
- pentru persoanele cu neurodermite - Neurodermita este o boala de piele larg raspandita in cazul careia alergiile la alimente sunt considerate o posibila cauza de declansare a simptomelor. Dieta de baza cu spelta s-a dovedit a da rezultate bune pentru neurodermite. O trecere la hranirea cu spelta integral duce de obicei la o imbunatatire a simptomelor.
- pentru cazurile de crestere a aciditatii organismului - Spelta face bine organismului printre altele deoarece este basica, in comparatie cu celelalte specii de cereale care sunt acide si prin aceasta incarca organismele noastre care oricum au tendinta de a avea o aciditate prea ridicata.
- are un efect regenerator asupra celulelor, marind capacitatea acestora si crescand potentialul intelectual. Regimul bazat pe spelta este frecvent aplicat in sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei si maduvei. El este mai usor digerabila decat graul comun. In procesul digerarii lui organismul necesita o cantitate foarte mica de secretii biliare si deoarece cel care tine un regim de spelta are intr-o masura mai mica nevoie de alte alimente, generarea celulelor sanguine (hematopoieza) va fi mai usoara.
Din punct de vedere alimentar este incomparabil mai valoros decat graul comun. De exemplu cu fulgi din spelta se pot hrani fara probleme copiii sugari, pe cand o de hranire cu grau comun produce dupa o vreme alergii.
Este bogata in gluten, dar poate fi tolerat de unele persoane care prezinta intoleranta la acesta. Este recomandat bolnavilor cu sensibilitate fata de faina, deoarece structura moleculara a proteinelor din continutul sau prezinta cea mai mare asemanare cu plasma umana dintre toate proteinele vegetale. Combinatia particulara de nutrienti oferita de spelta poate reprezenta o hrana speciala pentru persoanele ce prezinta migrene, ateroscleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima si a cancerului.
Primele studii asupra spelta sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen si se gasesc descrise in cartea ei "Physika". Hildegard din Bingen(1098 – 1179 ), foarte cunoscuta si de mare insemnatate in spatiul Europei Centrale, a fost o observatoare deosebita si a lasat indicatii asupra folosirii terapeutice a plantelor care sunt urmate cu succes si in ziua de azi. Ca stareta ea era raspunzatoare pentru binele celor ce ii erau incredintati. Nu numai sanatatea si vindecarea ci si starea de implinire a maicilor si a parohiei ii erau importante. Ea a scris ceea ce vedea si nota efectele vindecatoare ale speltei si ale plantelor medicinale. Observatiile lui Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale spletei s-au confirmat pana in ziua de azi.
Ea numea spelta medicament, pentru ca fata de celelalte specii de cereale ar avea substantele continute optimal echilbrate. Pe baza calitatilor lui spelta si-a dovedit calitatile in diete de tratare ale bolilor degerenative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale deranjamentelor metabolismului si digestiei. In afara de acestea el ar inbunatatii generarea sangelui si metabolismul sistemului nervos. Este usor digerabila si are un 'efect de inseninare' asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna dispozitie.
Efectele pozitive ale speltei sunt cunoscute mai ales la neurodermite. Neurodermita este o boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Spelta s-a confirmat in cel mai bun mod drept dieta de baza pentru neurodermita. O trecere la dieta de spelta duce de obicei la o ameliorare a simptomelor.
Spelta are un continut mai mare de L-Tryptophan: Precursorul hormonului de buna dispozitie si neurotransmitatorului serotonina. Spelta are un continut mai mare de acizu grasi nesaturati, in deosebi de acid linoleic si acid linolenic: activeaza lipidele necesare generarii celulelor nervoase Spelta preia mai putine metale grele din mediul inconjurator decat cel comun.