Alun
Istoricul alunului:
De-a lungul timpului alunul a avut multe intrebuintari diferite ca zona. In Moldova spre exemplu din ramurile de alun fierte se faceau bai la copii slabi iar cu alune arse si muc de lumanare se ungeau copii pe sprancene ca sa le creasca mari si negre. Bubele dulci, eczemele si pecinginele se tratau cu seva ce iesea din capetele verzi cand acestea erau puse pe foc. In Braila, alunele pisate se puneau in rachiu de drojdie cald, amestecat cu ulei si se folosea impotriva vanatailor. In Valcea ceaiul din flori de alun se folosea in boli de piept.
Compozitie chimica Alun:
Fructele de alun contin ulei, amidon, zahar, beta - caroten, hidrati de carbon, calciu, fier, fosfor, grasimi proteice, zinc, seleniu, sulf, etc.
Scoarta si frunzele tanin, ulei eteric, quercitina.
Fructele contin aproape 70% din greutate materii grase si aproape 20% materii azotate.
Efectele alunului:
- infuzia de alun frunze este depurativa pentru sange.
- polenul florii se foloseste cu succes in epilepsie.
- decoctul scoartei in tratamente externe la ulcere varicoase si alte boli dermatologice chiar atone
Preparate din alun:
-Fructele se pot consuma dupa ce se inlatura coaja dar se si pot macina si se amesteca cu miere poliflora.
-Ulei de alune - presat la rece este foarte util contra teniei ( se va lua cate o lingurita dimineata pe stomacul gol cateva zile la rand). Poate fi folosit in cosmetice, deoarece uleiul de alune ajuta la o mai buna lubrifiere a pielii in cazul pielii uscate la ihtioza, psoriazis, etc.
-Frunzele de alun (infuzie timp de 10 min din 2 lingurite de frunze zdrobite in 250 ml apa clocotita) se foloseste de exemplu impreuna cu ceaiul de castan in afectiuni circulatorii ca; varice, flebite sau alte afectiuni ale inimii.
-Tinctura din frunze; o parte frunze de alun maruntite se pun la 5 parti de alcool alimentar de 70 grade se tin la temperatura camerei timp de 15 zile dupa care se strecoara. In timpul acesta se vor agita de mai multe ori pe zi pentru a extrage principiile active din plante.Se va folosi diluat o lingurita in 100 ml apa. Se poate folosi si 10 picaturi in afectiuni mai usoare. Se poate folosi de 3 ori pe zi chiar si in cure de lunga durata.
-Praf din frunze de alun; frunzele uscate se macina si se cern apoi prin sita fina. Se ia cate un varf de cutit sub limba de 3 ori pe zi. Se va tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa.
-Macerat in vin; scoarta 50 g macinata se pune la 1 litru de vin de buna calitate, preferabil alb, se tine apoi timp de 8 zile agitând des, dupa care se strecoara. Acest preparat poate fi folosit la rani atat intern cat si extern, ulcere varicoase, stomacale sau chiar rani vechi, etc. Se poate consuma intern cate 50 ml de 3 ori pe zi in cazurile in care se doreste refacerea circulatiei sangelui sau in alte afectiuni.
-Mugurii de alun (o parte muguri proaspeti zdrobiti si 5 parti alcool alimentar de 70 grade, se tin 15 zile agitand des apoi se strecoara si se pun in sticlute la rece) Acest preparat contine un hormon de crestere foarte util în foarte multe afectiuni. Tinctura de muguri de alun în combinatie cu tinctura de castan 1 la 1 este utila in cazurile de afectiuni circulatorii sau paralizii.
Mod de administrare Alun:
Copii vor lua cate 5-15 picaturi de 3 ori pe zi in functie de varsta si greutate diluate in ceai, iar adultii pot sa ia cate o lingurita de 3 ori pe zi.
|