Caisa
Caisa contine: zaharuri, levuloza, glucoza, protide, lipide, o substanta asemanatoare carotenului, brom, calciu, fier, fluor, cobalt, mangan, magneziu, potasiu, sulf, fosfor. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, PP.
Caisa actiuni :
- foarte nutritiva mai ales uscata.
- antianemica, aperitiv, racoritoare, astringenta,
- mentinerea echilibrului nervos si chiar reface nervii,
- reface celulele organismului, laxativ, antidiareic, indicat in reglarea digestiei,
- intareste imunitatea.
Afectiuni Caisa: afonie, anemie, cancer, constipatie (in special cea uscata), convalescenta, depresie nervoasa, diaree, inapetenta, intarzierea cresterii la copii, insomnii, nervozitate, obezitate, rahitism, reumatism, senectute.
Mod de preparare Caisa :
-Fructul crud sau sub forma de suc, fruct uscat, sirop, dulceata, gem, etc, in alimentatie.
-Caise uscate 6-8 bucati se vor pune de seara in 250 ml apa la temperatura camerei. Dimineata se consuma atât apa cat si fructele in constipatie, etc.
- externe sucul de caisa este un tonifiant al pielii normale. |