Macesul
Macesul denumiri populare: cacadar, calcadarin, ciucuri de maracina, cocosder, glogheje, laba matei, maracina, maracinele cioarei, maracinele cotofenei, masies, rasura, rug de maces, rug salbatic, rugul vacii, ruja, scoabe, scochin, scorus nemtesc, sipica, maies, trandafir, trandafir de camp, trandafir salbatec, tufa de rug, zgarghiu.
Macesul contine: vitaminele: A, B1, B2, E, P, PP, K, acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine, saruri minerale de calciu, fier, magneziu, etc.
Macesul proprietati :
- vitaminizant de exceptie, astringent din cauza taninului,
- antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic,
- antiinflamator intestinal,
- elimina toxinele din corp,
- reface capilarele,
- stimuleaza activitatea biliara,
- vermicid, dilata arterele,
- reface circulatia pana la nivelul creierului .
Afectiuni tratate cu maces: afectiuni hepatice, afectiuni vasculare mai ales capilare, alergie, anemie, arsuri, astenie, ascarizi, avitaminoze, boli renale, cardiopatie ischemica, cistita, constipatie, diaree, eczeme, enterocolite, erizipel, febra, fragilitate capilara, hipermenoree, inflamatiile cailor urinare, lipsa poftei de mâncare, litiaza urica si biliara, micoza bucala, migrena, normalizarea circulatiei sangvine, oxiuri, plagi, rani, rezistenta la frig scazuta, rino-sinuzite, ulceratiile pielii inclusiv cel varicos, viermi intestinali.
Macesul mod de preparare:
-pulbere din macese uscate. Se ia cate un varf de cutit care se tine sub limba cateva minute dupa care se inghitii cu putina apa.
-Macerat- 2 lingurite de fructe se vor tine in 250 ml apa o noapte. Se strecoara apoi se va pune miere si se pot consuma 2 cani pe zi.
-Decoct din 2 lingurite de fructe maruntite la 250 ml apa, puse la fiert 10 minute dupa care se strecoara. Se pot bea 3 astfel de ceaiuri pe zi.
-Marmelada din fructe se poate consuma cat de multa fara sa produca nici un fenomen neplacut.
-Vin din fructe zdrobite un Kg. Peste care se va pune 1,5 Kg de zahar putina drojdie si 5 litri de apa. Se va lasa la fermentare. Se poate adauga la aceasta cantitate si 2 lamai cu coaja cu tot taiate felii. In timpul fermentarii ar fi foarte bine sa se puna un furtun de fermentare intr-un vas cu apa pentru a nu intra aerul în balonul în care se face vinul. Dupa circa 20 de zile (depinde de temperatura la care se tine) nu mai fermenteaza si se va vedea ca in borcan nu se mai formeaza bule de fermentatie. Se va trage de pe drojdie si se pune in sticle cu dop. Se poate lua cate 50 ml de trei ori pe zi in toate afectiunile de mai sus. Pentru a fi mai eficient se va putea folosi si paducelul în combinatie. |