Nufarul alb
Denumiri populare Nufarul alb : carofete, crin de mare, curalice, iarba plumanei, nufar alb, nenufar, plamana, plumiera, plop, pluta, tigva de apa.
Nufarul alb in traditia populara:
Rizomul de nufar alb, era scos din mal si spalat, apoi tocat si plamadit in tarie sau fier in vin , strecurat si apoi baut de persoanele care sufereau de dureri in piept Resturile amestecate cu miere se folosea ca dulceata de catre cei tuseau, bolnavilor de plamani sau de tuberculoza. Siropul sau dulceata din florile plantei erau calmante si usor narcotice.
Rizomi nufarului alb contin: alcaloizi cu efect cardiotonici, tanin, amidon, glucoza, grasimi, saruri minerale, mucilagii, ulei volatil, etc.
Efectele nufarului alb: florile si rizomii se pot folosi pentru efectul pe care-l au in sedarile nervoase, cardiotonic, anafrodiziac, astringent, tonic, nutritiv.
Nufarul alb poate fi utilizat in boli precum: diaree, edeme cardio-renale, hiperexcitabilitate sexuala(se poate lua în combinatie cu hamei), insomnie, insuficienta cardiaca, nevroze, polutii nocturne, pleurezie, pneumonie, tuberculoza pulmonara.
Mod de folosire Nufarul alb :
-infuzie dintr-o lingurita de flori de nufar alb in 250 ml apa in clocot. Se pot consuma 2 cani pe zi.
-O lingurita de rizom maruntita se va pune in 250 ml apa. Se fierbe 5 minute dupa care se strecoara. Se consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi, sau se folosesc la tratamente externe.
|