Ovazul
Descriere Ovaz :
Decoctul din seminte de ovaz era folosit in tratarea tusei magaresti sau a durerilor provocate de dinti. In unele sate ovazul era fiert si pus intr-o caldare si cand se mai racea, oamenii isi puneau mainile sau picioarele pentru a scapa de durerile de reumatism. Decoctul era luat si ca fortificant pentru plamani, iar ceaiul si spalaturile pentru a usura nasterea.
Ovazul contine: hidrati de carbon, glucide, albumine, grasimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei. Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Carbohidratii: sucroza, amidon, acid fitic. Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g), minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cuopru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.
Proprietatile ovazului :
- stimulent, antispasmodic, laxativ,
- tonic al sistemului nervos si al uterului, analeptic,
- energizant, racoritor, diuretica, hipoglicemianta,
- stimulent tiroidian, rezolva sterilitatea si impotenta,
- antiasmatic, expectorant, scade colesterolul din sange
- bogat in inhibitori ai proteozei
Ovazul in afectiuni: afectiuni digestive, afectiuni hepatice, afecTiuni neurologice, afectiuni pulmonare, afectiuni splenice, anemie, angina, angiocolita, astenie fizica si psihic, astm, azotemie, bronsite, cancer, colecistita, colica renala si vezicala, contuzii in zona capului sau in regiunea gatului, crestere (in special copii mici), coxartroza, diabet, dureri dentare, dureri intercostale, epidermofitie, eruptii cutanate, guta, hemoptizie, hidropizie, impotenta sexuala, inflamatii, insomnii, insuficienta tiroidiana, junghiuri, laringita, litiaza urinara si biliara, lumbago, nastere dificila, nevralgii, prurit, psihastenie, psoriazis, regenerarea sangelui, reumatism, spasme musculare, spondiloze, staze, sterilitate, surmenaj, tuse, tuse convulsiva, ulcer varicos, uremie.
Ovazul mod de preparare:
-Supa cu seminte de ovaz (meniul nordicilor) este foarte sanatoasa, duce vindecarea in multe afectiuni din cele de mai sus; este recomandata si copiilor.
-Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent la cei cu afectiunile de mai sus. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Acestia au fosfor, calciu, magneziu si sunt foarte usor asimilabile.
-Se vor fierbe 50 g de ovaz timp de 30 minute apoi se consuma. Este un laxativ si un bun diuretic.
-20 g de fulgi se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pâna dimineata când se consuma. Este foarte bun la afectiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze.
-Apa de pe macerat se poate tine in gura contra durerilor de dinti. Se poate inghiti apoi.
-Paiele de ovaz se maruntesc si apoi se fierb. O cantitate de 2 linguri se fierbe în 250 ml apa timp de 3 minute dupa care se strecoara. Este foarte indicat în litiaze.
-Tinctura se prepara din 50 g de seminte care se macina, dupa care se va pune peste acestea 150 ml alcool alimentar de 70 grade timp de 15 zile, agitand din cand in cand, dupa care se strecoara.
-Suc de mladite de ovaz recoltate înainte de a ajunge sa deaspicul. Se va putea pastra o perioada mai lunga daca se va pune peste acest suc dupa ce se filtreaza bine putin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantitati oricât de mari în functie de toleranta individuala si de afectiunea care se trateaza. Se poate de amesteca cu sucuri de legume sau fructe.
-Tinctura de ovaz se foloseste in insomnii- cate 40 picaturi la culcare; in astenii 20 picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
|