
Regimul hipolipidic (hipocolesterolemiant), are o deosebita importanta si o larga utilizare. Cand este cazul va fi si hipocaloric. Se recomanda in: ateroscleroza si complicatiile ei, dislipidemii, obiezitatc, litiaza biliara, nefroza lipoidica, acidoza diabetica, mixedem, etc. Alimente permise: lactate: lapte smantanit, iaurt degresat, branza de vaci slaba, zer. came si derivate: carne slaba de vaca, vitel, gaina, caprioara, iepure slab, peste slab (lin, salau, biban, stiuca), preparate numai fierte in apa, fripte la gratar, rasol sau perisoare dietetice. oua, numai albusul fara restrictii (sufleuri, spume, bezele, biscuiti) si mai rar 1-2 galbenusuri pe saptamana. painea alba, integrala, neagra sau de secara si covrigi cu sare. fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz si mici cantitati de faina penru sosuri, etc. legume si fructe verzi, cu continut redus in glucide si fara lipide: spanac, loboda, castraveti, ardei, rosii, vinete, fasole verde, conopida, varza, cartofi, morcov, preparate fie ca salate, pireuri sau fierte a-la-grec. De asemenea mere, portocale. capsuni, smeura, pepene verde, coacaze, cirese timpurii. Dulciuri sub forma de budinci (fara unt sau smantana), spume de albus, bezele, gelatine, tarte cu fructe, sosuri dietetice, orez cu lapte. grasimi numai in unele cazuri (1-2 lingurite de ulei de floarea-soarelui sau de porumb adaugate la salate). ca bauturi: ape minerale, ceaiuri, sucuri de fructe si legume. supe sub forma de bulion degresat, sau preparate de came slaba sau peste, supe de legume, bors cu perisoare dietetice. condimente aromate .
Alimente interzise: lactate: lapte integral, branzeturi grase, smantana, frisca. carne si peste gras (vita, porc, oaie, rata, gasca), mezeluri afumaturi, conserve si totate viscerele. oua sub forma de galbenus sau in preparate. painea preparata cu lapte, oua, unt. fainoase: porumb, miei, paste fainoase preparate cu oua. legume: fasolea si mazarea uscata, lintea, ridichiile, telina. fructe: alune, migdale, nuci, arahide, smochine, curmale. dulciuri cu grasime si ou, preparate de patiserie, prajituri cu fructe oleaginoase, ciocolate, creme, inghetate. grasimi: unt, margarina, untura, seu. se interzic toate bauturile alcoolice, ceaiul de menta, supele cu rantas, sau cele graase de carne, de pasare, de peste gras, supe conservate, sosuri nedietetice, maioneza.