Notiuni elementare de dieta in unele boli
Prin dietetica se intelege tratamentul bolilor prin alimente (dieta). Ilustram rolul dietei in tratamentul diferitelor boli, prezentand cele mai importante diete. La inceput vom enumera dietele cu caracter mai general si in partea a doua, dietele din cele mai importante boli.
REGIMUL HIPOCALORIC, se foloseste in unele boli digestive, cardiovasculare si in special in obezitate. Forma cea mai cunoscuta, consta in zile de fructe sau de legume care se administreaza fie ca atare, fie sub forma de sucuri naturale. Dieta se poate mentine numai cateva zile. In practica se recomanda 1 kg mere (400 calorii/zi), sau 1200 g tragi (310 calorii) sau 1,5 1 sue proaspat de rosii sau de citrice. Se mai foloseste dieta prin zile de lapte, (1 1 lapte egal 6-800 calorii cu proteine de valoare biologica mare). In caz de toleranta redusa se amesteca laptele cu ceai sau carbonat de calciu (1 lingurita la 250 g lapte). In regimul de 1000-1200 calorii pe zi se pot consuma la discretie legume cu putine glucide. Sunt interzise insa zaharul, dulciurile, prajiturile, pastele fainoase, sosurile, carnea grasa, fructele oleaginoase, strugurii, prunele, etc.