Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Evolutia unei boli contagioase

 
Evolutia unei boli contagioase

Din momentul infectarii pana la aparitia primelor semne de boala trece o perioada de timp, numita perioada de incubatie, care este neobservata de bolnav. Unele boli infectioase incep sa fie contagioase inca din perioada de incubatie, mai ales spre sfarsitul ei (hepatita epidemica, pojarul, poliomielita, variola).

Cea mai mare contagiozitate o prezinta bolnavul in perioada care urmeaza incubatiei si anume perioada de invazie, in care se instaleaza primele simptome de boala. Inceputul bolii poate sa fie lent (ca in febra tifoida) sau brusc (scarlatina, pneumonie, pojar). in aceasta perioada, bolnavul prezinta numai simptome generale comune mai tuturor bolilor contagioase, ca: frisoane (fiori), ridicarea temperaturii, dureri de cap si incheieturi, lipsa poftei de mancare, oboseala, greturi, varsaturi, uneori diaree, eruptii pe piele. Bolnavul trebuie izolat de cei sanatosi inca din perioada de invazie.

Dupa perioada de invazie urmeaza perioada de stare (plinul bolii), cand boala se manifesta cu simptome caracteristice. In aceasta perioada, si mai ales catre sfarsitui ei, pot aparea unele complicatii ale bolii contagioase. Perioada de stare este urmata de convalescenta, in care se face trecerea catre vindecare. Convalescenta trebuie considerata inca o perioada critica pentru bolnav, deoarece se mai pot ivi unele complicatii sau uneori o revenire a bolii. De aceea se va acorda bolnavului aceeasi atentie ca si in cursul bolii.

Prevenirea si combaterea bolilor contagioase

Prevenirea bolilor contagioase trebuie sa cuprinda masuri fata de toate cele trei verigi ale lantului epidemic: sursa de infectie; caile de transmitere; organismul omului sanatos. Masuri fata de sursa de infectie. Asa cum am aratat, sursa de infectie ete reprezentata de omul bolnav, purtatorii de microbi sau virusuri si animalele bolnave. Asadar, masurile fata de sursa de infectie se adreseaza fiecareia dintre aceste categorii.

Masuri fata de omul bolnav. De indata ce un om, copil sau varstnic, s-a imbolnavit de o boala contagioasa, urmeaza sa fie luate toate masurile pentru a se impiedica propagarea bolii si la alte persoane. Ce vom face?

a) Izolarea imediata a bolnavului, fie la spitalul de boli contagioase pentru unele boli, fie la domiciliu pentru alte boli. Persoanele (copii sau adulti) care au venit in contact cu bolnavul sau cu obiectele sale, inainte ca acesta sa fie izolat, sunt considerate contacti de boala contagioasa. Fata de contacti se aplica o serie de masuri sanitare ca: supravegherea medicala zilnica, masurarea temperaturii, examene de laborator, vaccinari. Cateodata, contactii sunt opriti acasa pentru o perioada si nu se mai duc la scoala sau la munca, primind certificat medical.

b) Dezinfectia se face pentru a distruge microbii sau virusurile eliminate de bolnav. Cand bolnavul este izolat la spital, dezinfectia se face imediat dupa plecarea acestuia din casa. Daca bolnavul este izolat acasa, dezinfectia se face tot timpul cat dureaza boala (adica continuu), precum si la terminarea bolii. Dezinfectia se face cu diverse antiseptice care au putere sa omoare microbii sau virusurile, cum ar fi formolul, varul cloros si cloramina. Dezinfectia trebuie sa cuprinda atat camera bolnavului cat si toate obiectele folosite de bolnav, vasele, rufaria, hainele, jucariile, precum si closetul. Iata, in continuare, cateva metode foarte bune de dezinfectie, care pot fi aplicate in orice gospodarie:

1.Dezinfectia sputei, secretiilor nazofaringiene, sangelui si unor produse ca puroiul, varsaturile, falsele membrane, crustele si scuamele se face prin colectarea lor intr-un vas care contine lapte de var, lapte de clorura de var, solutie de sapocrezol 5%, solutie de cloramina 5%. Durata de contact este de 6 ore, dupa care timp vasul se poate spala (nu insa in bucatarie).
2.Dezinfectia materiilor fecale si a urinii trebuie sa inceapa imediat dupa eliminarea lor, chiar in vasul in care au fost depuse. Substantele indicate sunt: lapte de var 10-20%, lapte de clorura de var 10-20%, fenol solutie 5%, lizol solutie 3-5%, cloramina solutie 4-5%, lesie de cenusa in volum egal cu materialul de dezinfectat. Amestecul dejectiilor cu lichidul dezinfectat se face bine cu ajutorul unui betisor, iar apoi se lasa in contact timp de cel putin 2 ore.
3.Apa de la baie si din vasele in care s-a spalat bolnavul se dezinfecteaza, inainte de a fi indepartata, cu lapte de var cloros (1 litru pentru 20 de litri de apa din baie) fenol sau sapocrezol solutie finala de 2-3% cu apa de dezinfectat, permanganat de potasiu 1 la zece mii. Durata de actiune va fi de 2-3 ore.
4.Vesela si tacamurile se fierb cel putin 15 minute intr-o solutie de carbonat de sodiu 2%, iar daca aceasta nu este posibil, se pun intr-un vas cu formol 3% sau cloramina 1%, timp de 2 ore.
5.Periile de dinti vor fi lasate in formol 3% timp de 2 ore.
6.Cartile, ziarele , hartiile, daca nu reprezinta o valoare, se ard, in caz contrar se dezinfecteaza cu vapori de formol. Ele pot fi lasate desfacute in camera, atunci cand se practica dezinfectia terminala cu vapori de formol.
7.Rufaria de corp si de pat, batistele, prosoapele, hainele de protectie:
a) daca nu sunt murdarita cu materii fecale, puroi sau sange se fierb sau se pun intr-o solutie de formol 3%, saprocrezol 5% sau mai rar la etuva;
b) daca sunt murdarite cu materii fecale, puroi sau sango vor fi puse mai intai in solutiile dezinfectante aratate (formol 3%, sapocrezol 5%) timp de 2 ore, apoi se spala cu o solutie calda de carbonat de sodiu 2% si numai dupa aceea vor fi spalate ca orice rufa. In caz ca aceste efecte provin de la un bolnav de tuberculoza, ele pot fi muiate timp de 4 ore intr-o solutie de cloramina 5% (acest procedeu nu se poate aplica rufariei colorate, celei de lana sau de matase).
8. Hainele, cuverturile, cearsafurile, pernele, covoarele, saltelele:
a) cele care suporta spalatul se fierb sau se tin intr-o solutie de fenol 3% sau sapocrezol 5%;
b) cele care nu pot fi spalate si nu sunt patate cu materii fecale, sange, puroi se pun la etuva.
Lucrurile mai fine se dezinfecteaza cu vapori de formol sau chiar cu o solutie de formol 3% sau sapocrezol 5%. La bolnavii de tuberculoza se va da o atentie deosebita dezinfectarii buzunarelor. Paiele din saltea se ard.
9.Blanurile se perie bine cu o perie udata in solutie de sapocrezol 5% si apoi se lasa 12 ore la aer liber, daca se poate la soare. Cea mai buna dezinfectie a blanurilor este insa cu vapori de formol.
10.Jucariile, mobilele se sterg cu o solutie de formol 5%, sublimat 1 la mie(nu pe metale); acestea din urma, daca permit, pot fi spalate si cu apa calda si sapun. Obiectele de metal pot fi sterse ou o solutie de formol 5%.
11.Peretii camerei, podeaua, patul masa se stropesc sau se sterg cu o solutie de sublimat 1 la mie sau sapocrezol 5% si se lasa sa se usuce la aer, fara sa se stearga cu carpe uscate. Podeaua se umezeste o data pe zi, tot cu unul din aceste dezinfectante. Daca este pamant pe jos se da cu lapte de var sau lapte de clorura de var. Peretii varuiti se stropesc de doua ori cu lapte de var sau lapte de clorura de var proaspat pregatit. Cei dati cu ulei sau zugraviti se pulverizeaza cu fenol 5% sau formol 5%.
12.Closetul. Dezinfectia closetelor sistem W.C. se face cu solutii de formol 3%, creolina 5%, iar peretii, usile, manerele usilor, scaunele si capacul, ca si podeaua closetului, cu solutii de sapocrezol 5%, sublimat 1%0. Si apoi se spala cu apa calda si sapun. In closetele cu groapa se toarna lapte de clorura de var, pana ce emana un miros puternic de clor. Atunci cand exista butoaie se foloseste tot laptele de clorura de var si se amesteca cu un lemn, lasandu-se 24 de ore in contact, dupa care timp se face si evacuarea. In timp de epidemie este bine sa nu se faca aceste evacuari. Closetele publice se dezinfecteaza cu lapte de var, lapte de clorura de var sau cu solutie de sapocrezol 5%.

Masuri fata de purtatori. Purtatorii de microbi sau virusuri trebuie sa respecte o serie de reguli de igiena, pentru a nu imbolnavi pe cei din jur:
- spalarea obligatorie pe maini cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi si mai ales dupa ce au fost la closet;
- fierberea rufariei de corp;
- bai generale cu apa si sapun cat mai des posibil;
- dezinfectia materiilor fecale si a urinii cu solutie de cloramina 10% sau clorura de var 10-20%.
Purtatorii care elimina microbi sau virusuri prin fecale si urina nu au voie sa lucreze in functii care cer manuirea de alimente si nici in instalatiile centrale de apa. Masuri fata de animale. Animalele, ca sursa de infectie, ridica o problema importanta. Masurile vor fi diferite, de la un caz la altul. Astfel, in cazul infectiilor pornite de la animale nefolositoare, trebuie dusa o actiune sustinuta de lichidare a acestora.

Masurile fata de caile de transmitere variaza in functie de aceste cai. Exista masuri pentru a impiedica contaminarea apei, contaminarea alimentelor, masuri pentru combaterea mustelor etc.

Masurile care fac sa creasca rezistenta organismului se impart in doua categorii:
a) Rezistenta specifica (imunitatea) se obtine prin vaccinare. In tara noastra se fac mai multe feluri de vaccinari, cu ajutorul carora ne putem apara de boli contagioase. Ele sunt: vaccinarea impotriva variolei; vaccinarea impotriva poliomielitei; vaccinarea impotriva difteriei; vaccinarea impotriva tusei convulsive; vaccinarea impotriva tetanosului; vaccinarea impotriva febrei tifoide si vaccinarea impotriva tuberculozei; vac-cinarea impotriva gripei; vaccinarea impotriva turbarii.
b) Rezistenta nespecifica este consolidata astfel:

- calirea organismului prin cultura fizica si sport, excursii si viata in aer liber;
- spalarea zilnica pe corp, vara si iarna, cu apa rece si sapun; cei care se feresc de apa rece si nu sunt deprinsi cu ea vor avea un organism cu rezistenta scazuta fata de imbolnaviri;
- ore suficiente de somn, masa la aceleasi ore;
- o alimentatie bogata in proteine si vitamine;
- pastrarea curateniei corporale, respectarea regulilor de igiena in alimentatie, in imbracaminte, in locuinta.


>> citeste mai multTe-ar mai putea interesa :

• Categorii de anticorpi
Categorii de anticorpi Categorii de anticorpi O alta categorie de anticorpi caracterizati prin tendinta extrem de marcata de a se fixa pe membrana mastocitelor si leucocitelor bazofile o constituie anticorpii ce se gasesc in serul indivizilor atopiei, asa-numi-tele reagine sau anticorpi cutisensibilizanti. In mod cla
 
• Activarea complementului
Activarea complementului Activarea complementului Activarea complementului (C) de catre complexele antigen-anticorp este o proprietate pe care o au numai anticorpii din clasele IgG si IgM. Anticorpii IgM sunt mult mai activi in aceasta privinta decat anticorpii IgG, iar anticorpii din diferitele subclase de IgG manifes
 
• Studiul clinic al bolilor infectioase
Studiul clinic al bolilor infectioase In studiul clinic al bolilor infectioase, ne ocupam  cu manifestarile clinice sau simptomatologia acestora, bazati pe o aprofundata cunoastere a etiologiei, patogeniei, anatomiei si fiziologiei patologice ale fiecarei boli, cu recunoasterea variatelor forme clinice, rezultate din infectie,
 
• Tuberculoza masuri de profilaxie
 Izvoarele de infectie sunt oamenii bolnavi, precum si animalele bolnave de tuberculoza. Rezulta ca tratamentul bolnavilor este un prim mijloc foarte eficace pentru a face sa scada bombardamentul de microbi asupra celor sanatosi. Sa zabovim putin asupra acestui aspect. Bolnavii de tuberculoza
 
• Tuberculoza pentru fostii bolnavi
 Fostii bolnavi de tuberculoza vindecati raman totusi o categorie cu risc marit de a se reimbolnavi, proportia de imbolnaviri printre acestia fiind de 20 de ori mai mare decat la totalul populatiei. O prima masura de protectie ramane tratamentul prelungit al bolii. Insistam din nou asupra faptu
 
Vezi toate stirile din categoria Boli Infectioase

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara