Bauturile alcoolice si caloriile
Niciodata un pahar de alcool nu-ti va strica sanatatea ba chiar te va face sa te simti mai bine, insa de la doua in sus situatia se schimba radical. Lichiorul, vinul, berea sau sampania sunt bauturi obisnuite care se consuma la orice petrecere. Te uimeste sau nu, 1g de alcool inseamna aproximativ 7 kilocalorii, in timp ce un gram de glucide – 4 kilocalorii. Deci, nu doar te binedispune ci iti adauga cativa centimetri in plus, in zona taliei, a coapselor si a soldurilor.
Bauturile alcoolice se prepara prin doua metode: fie prin fermentatia zaharurilor naturale din sucurile de fructe sau din cereale, fie prin distilarea acestor bauturi fermentate. Produsele sunt bogate in alcool si in zaharuri, de aceea ofera o senzatie de energie de scurta durata. De fapt, in urma consumului de alcool se produce o schimbare in organism. Glucoza si acizii grasi cunoscuti pentru furnizarea energiei incep sa se stocheze, iar alcoolul reprezinta principala sursa de energie.
Bauturile alcoolice sunt considerate adevarate bombe de calorii, mai ales atunci cand se afla sub forma de cocktailuri in combinatie cu sucuri dulci din comert. Combinate cu sucuri, aportul de calorii creste dramatic. In plus, alcoolul stimuleaza si pofta de mancare, astfel incat dupa un consum de alcool semnificativ si un aport caloric pe masura, exista tendinta de a manca in exces. Astfel, caloriile din mancare se vor adauga celor provenite din bauturi, iar efectul poate fi o crestere semnificativa in greutate, intr-un timp scurt.
Lista bauturile alcoolice care contin un surplus de calorii
- gin 100 ml, aproximativ 200 calorii
- votca 100 ml, aproximativ 220 calorii
- lichior 100 ml, pana la 350 calorii
- martini 100 ml, aproximativ 250 calorii
- rom 100 ml, aproximativ 250 calorii
- sampanie 100 ml, pana la 300 calorii
- tequila 100 ml, aproximativ 150 calorii
- vin 100 ml, pana la 150 calorii
- whiskey 100 ml, aproximativ 250 calorii
Bauturile alcoolice au diverse efecte asupra organismului in afara de producerea de energie. Acestea ajuta si la stocarea grasimilor si a zaharurilor. Daca se asociaza alimente precum branza sau biscuitii sarati cu vinul alb de exemplu ca aperitiv, atunci talia se va modifica vizibil in scurt timp.
Fata de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale, alcoolul nu este din punct de vedere biologic indispensabil pentru organism. Consumat in exces, favorizeaza numeroase probleme de sanatate (ciroza ficatului, tulburari nervoase si psihiatrice, cancer etc), creeaza probleme sociale (accidente de circulatie sau la locul de munca), iar in cazul femeilor insarcinate dauneaza grav dezvoltarii copilului.