
Un stil de viata sanatos inseamna, prin altele, si o alimentatie echilibrata. Iata de ce, prima masa a zilei trebuie sa reprezinte punctul de plecare pentru ca sa aveti parte de energie si pofta de munca intreaga zi.
Cerealele reprezinta solutia ideala pentru un inceput de zi perfect, usor de preparat atunci cand nu avem timp sa ne pregatim un mic dejun consistent.
Nutritionistii recomanda un mic dejun echilibrat, care sa va ofere toti nutrientii de care aveti nevoie (vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre) si sa contribuie in acelasi timp la arderea caloriilor nedorite.
Nu sunt recomandate acele tipuri de cereale care contin zahar sau care au un continut ridicat de sodiu, cele mai indicate sunt cerealele care au un continut ridicat in fibre. Anumite tipuri de cereale furnizeaza o mare cantitate de zahar, 40% sau mai mult, dar si indulcitori si coloranti artificiali. Nutritionistii va sfatuiesc sa alegeti tipurile de cereale care au un continut cat mai scazut in zahar. In acest fel, veti fi feriti de diabet si de afectiunile cardiace.
Cele mai sanatoase cereale pe care puteti consuma la micul dejun sunt cele integrale. Consumul lor este asociat cu aportul de fibre, ceea ce inseamna ca talia dumneavoatra va fi principala beneficiara a acestui tip de mic dejun. Consumul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame, iar cerealele au o cantitate mare, acest lucru conferindu-va o senzatie de satietate de lunga durata.
In plus, potrivit unui studiu al americanilor de la Universitatea din Michigan, femeile care consuma cereale integrale au un risc mai mic de a se ingrasa, multumita atat fibrelor, care sunt consumate intr-o cantitate mai mare, dar si grasimilor, care sunt asimilate intr-o cantitate mai mica.
Un alt avantaj al cerealelor integrale este ca sunt pline de vitamine si minerale (complexul C, B, calciu, fier, magneziu), alti nutrienti esentiali de care organismul dumneavoastra are nevoie. In combinatie cu fibrele, aceste substante hranitoare va micsoreaza nivelul de colesterol rau din sange (LDL) si ajutandu-va in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Totodata, dietele bogate in cereale integrale, fructe sau legume pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum sunt cele de colon si de stomac.
Indiferent de preferinte, de grau, porumb, ovaz sau orez, cereale reprezinta si sursa de fier de care aveti nevoie zi de zi.
Aportul lor nutritional are legatura inclusiv cu buna functionare a creierului, intrucat cerealele contin foarte multe oligoelemente care va ajuta sa ramaneti concentrati pentru o perioada mai mare de timp pe parcursul zilei.
Un alt beneficiu adus de cereale este un tranzit intestinal sanatos. Practic, toate persoanele care au astfel de probleme ar trebui sa consume zilnic un bol cu cereale integrale. Fibrele din cereale ajuta la normalizarea tranzitului intern.
Daca nu puteti sa manancati cereale pentru ca vi se par prea fade, le puteti combina cu fructe uscate. Un pumn de stafide, caise, goji sau alte fructe uscate e tot ce aveti nevoie. Ele vor da un gust mai bun, putin dulce, care va va face sa manancati un bol cu cereale in fiecare dimineata.