OVAZUL SI PRODUSELE SALE
•••
CONSTITUIE O EXCELENTA SURSA DE FIBRA
Dintre toate cerealele, ovazul este cel mai hranitor. Boabele sale isi pastreaza aproape integral substantele nutritive si dupa decorticare, pentru ca tarata si germenii nu sunt inlaturati. Numai rafinarile ulterioare ii mai elimina.
RECOMANDARE
Fulgii de ovaz si ovazul instant sunt inlocuiti unul cu altul in retete, desi vei simti o diferenta la gust daca ii servesti ca atare. Fulgii se pregatesc mai greu, dar multi considera merita efortul.
CE CONTINE?
Ovazul ofera mai multe proteine decat graul macinat mare si orezul brun, avand totodata si un continut bogat in tiamina, fier, seleniu, fibra, dintre care jumatate reduc nivelul de colesterol, precum si fibra solubila.
CE ESTE INDICAT?
• Ovazul mai contine saponina, un grup de substante fitochimice care se pare ca regleaza circulatia sanguina.
CE NU ESTE INDICAT?
* Terciul de ovaz instant. Este bogat in zahar si sodiu, deci mai bine evita-I. Prepara-ti un bol din fulgi de ovaz. Foloseste lapte pentru a le da un plus de aroma si de calciu. * Nu renunta la terciul de ovaz doar pentru ca prepararea sa dureaza mai mult. Daca dimineata esti ocupat sau grabit, prepara-ti terciul de cu seara.
Pentru un mic dejun bogat in substante hranitoare proteine, minerale si fibre, prepara-ti singur terciul de ovaz.