SOSURILE SI CONDIMENTELE
•
BOGATE IN SODIU POT AVEA SI UN CONTINUT RIDICAT DE ZAHAR
Cu ajutorul lor, sporeste savoarea preparatelor culinare. Abunda adesea in zahar si sodiu si trebuie folosite in cantitati mici.
RECOMANDARE
Maioneza si mustarul pot fi luate cu lingura din borcan, ceea ce nu este insa si cazul ketchupului, deoarece acesta se vinde la sticla. Nu le folosi exces, ci adecvat cu felul de mancare pe care il consumi.
CE CONTIN?
Ketchupul contine in general rosii, dar nu poate egala valoarea nutritiva a acestora. O lingura de ketchup asigura numai 2 mg de vitamina C si 152 Ul in vitamina A, adica mai putin decat contine pielita unei singure rosii.
CE ESTE INDICAT?
* Condimentele vegetale. Chiar daca pesto sau pasta de masline abunda in grasimi, maslinele sau uleiul de masline constituie ingredientele de baza, asadar sunt mai sanatoase decat sosurile dulci.
* Sosurile de casa. Nu-ti ia mai mult de un minut sa prepari sosul pentru o salata. Sosul proaspat de casa este mult mai bun la gust decat cel cumparat din magazin si nu contine indulcitori sau stabilizatori.
CE NU ESTE INDICAT?
* Cantitatile mari. Un pliculet de ketchup de la un restaurant fast-food depaseste usor o lingurita.
* Sosurile pe baza de maioneza. Sosurile tartar si aioli au la fel de multe grasimi si calorii ca si maioneza. Chiar daca iti plac foarte mult este indicat sa le consumi cat mai rar cu putinta. Fiind aromate, tartarul si sunt mai bune la gust decat maioneza.