Alimente care contin grasimi: ce conteaza
Margarina, unt, alte grasimi de raspandire si tartinabile cu continut redus de grasime, de gatit uleiuri, pe baza de ulei sosuri pentru salate, maioneza, smantana, alimente prajite inclusiv chips-uri prajite, ciocolata, chipsuri, biscuiti, produse de patiserie, prajituri, budinci, inghetata, sosuri bogate si sosuri pentru mancarurile pe baza de carne sunt toate in acest grup de alimente, deoarece contin grasimi.
Produsele alimentare si bauturile care contin zahar: ce conteaza?
Bauturile nealcolizate (nu bauturile dietetice), dulciurile, gemurile si zaharul, precum si produsele alimentare cum ar fi prajiturile, budincile , biscuitii, produse de patiserie si inghetata.
Majoritatea oamenilor au nevoie sa manance mai putin!
Este esential sa existe o cantitate mica de grasimi in dieta, dar mananca alimente care contin grasimi cumpatat deoarece acestea sunt bogate in energie. Cauta alternative cu putine grasimi sau fara grasimi (prin lege orice alimente etichetate ca scazut de grasime trebuie sa contina nu mai mult de 3g de grasime pe 100g). Grasimile pot fi impartite in acizi grasi saturati, monounsaturati si acizi grasi polinisaturati. Limitati consumul de acizi grasi saturati, asociati produselor de origine animala, prajituri, biscuiti si produse de patiserie, pentru a reduce riscul de boli de inima. Pentru a reduce consumul de acizi grasi saturati, faceti uz de informatile incare se spune aportul caloric al produselor alimentare, taiati grasimea vizibila din carne si elimina pielea pasarilor de curte, pentru a alege carnea cea mai putin grasa si procedati la fel cu produsele lactate, si folositi cu moderatie grasimea cand gatiti.
Alegeti grasimile si uleiurile care contin o multe mononsaturate (de exemplu, uleiul de masline si de rapita) si acizi grasi polinsaturati (de exemplu, uleiurile de floarea-soarelui, porumb si rapita) in loc de acizi grasi saturati (de exemplu,unt, untura, ghee, ulei de palmier, ulei de cocos). Folosite moderat acestea nu sunt asociate cu un risc crescut al bolilor de inima. Exista doua tipuri de grasimi esentiale, care trebuie sa fie furnizate de o dieta samatoasa in cantitati mici: acizi grasi omega-3 (de exemplu, gasite in pestele gras, nucile, oua bogate in omega-3, precum si semintele de rapita si uleiul de soia) si omega-6 acizi grasi (se gasesc in uleiurile vegetale, ca uleiul de floarea-soarelui, de porumb si de soia)
Zaharul adauga aroma si dulceata alimentelor, dar consumul frecvent alimentelor si bauturilor care contin se asociaza cu o tendinta crescuta de aparitie a cariilor dentare.
Sanatoase sfaturi de alimentatie
• Consumati cantitati mici din aceste alimente
• Alegeti alimente cu un continut scazut in grasimi sau cu un continut reduse de zahar in cazul in care este posibil
• Folositi produsele grase tartinabilesi uleiuri cu moderatie - opteaza pentru grasimi si uleiuri, cu o proportie mare de monounsaturates si acizi grasi polinesaturati
• Incercati sa limitati consumul de alimente si bauturi care contin zahar intre mese
• Incercati sa nu adaugati grasime in alimente atunci cand gatiti.