Ceapa ajuta la sustinerea sanatatii creierului si a inimii, intarirea oaselor, ajuta la digestie si reduce chiar si riscul dezvoltarii cancerului. Iata de ce ar ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa evitam consumul de ceapa, doar pentru ca ne va da o respiratie mirositoare.
Iata cateva dintre beneficiile aduse de un consum regulat de ceapa:
Ajuta la mentinere unei inimi sanatoase
Mirosul intepator al cepei provine de la sulfura de alil, un compus cunoscut pentru calitatile lui ce protejeaza vasele de sange impotriva problemelor cauzate de colesterol si care contine sulf.
Protejeaza muschii
Ceapa are un continut bogat de quercetina, fapt care ii permite sa compenseze vatamarea oxidativa a fibrelor musculare si a tesuturilor din corp, provocata de antrenamentele fizice excessive. Potrivit ultimelor studii realizate pe soareci s-a demonstrat ca acest flavonoid ajuta la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, dupa antrenamente lungi.
Sustine densitatea osoasa
Cercetatorii considera ca compusi sulfurosi din ceapa impreuna cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai buna densitate osoasa. In anul 2009 s-a realizat un studiu care a constatat ca femeile care consuma ceapa zilnic aveau o densitate osoasa mai buna comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Iar femeile in varsta care consumau o cantitate mai mare de ceapa aveau cu 20% mai putine sanse de a suferi de fractura de sold.
Faciliteaza digestia
Cepele ajuta la facilitarea digestiei prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. Acesta serveste ca aliment pentru bacteriile bune prezente in tractul intestinal si combate bacteriile rele. Deasemenea fructooligozaharidul ajuta la imbunatatirea functiilor digestive prin actionarea la nivelul tranzitului intestinal.
Scade riscul de aparitie a cancerului
Deasemenea s-a mai demonstrat si faptul ca oamenii care consuma frecvent ceapa au un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, in comparatie cu alte persoane care evita aceasta leguma. Specialistii cred ca aceasta capacitatea a cepei este asociata cu flavonoizii care blocheaza agentii ce favorizeaza aparitia cancerului si pe care ii detine alimentul.
Nu sunt singurele prorietati benefice ale cepei.
In cazul unei raceli, dureri de dinti sau depresie, ceapa este un remediu la indemana pentru oricine, chiar daca uneori gustul ei devine insuportabil. Cand iti curge nasul si nu mai scapi de tuse, niciun sirop de la farmacie nu are pe jumatate efectul cepei. O ceapa la fiecare masa intareste rezistenta organismului.
Daca mestecati o ceapa alba inainte de culcare nasul infundat devine amintire. Infectiile stomacale sunt combatute de proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale cepei. Deasemenea ceapa ajuta si la evitarea crampelor de stomacale.
Ceapa este foarte utila si in combaterea durerilor de dinti. Mestecarea cepei face minuni pentru dantura.
O masca cu miere si suc de ceapa un tratament extraordinar pentru acnee. Aceasta masca va va ajuta sa aveti un ten mai curat si o circulatie a sangelui mai buna.
In fine, daca va simtiti deprimat si obosit, ceapa este remediul perfect. Un suc de ceapa si miere este energizantul natural de care aveti nevoie. In perioadele stresante este de ajuns sa beti tonicul inainte de culcare pentru a beneficia de un somn odihnitor.