
Depinde de ceea ce mancati ...
Oamenii celebrii sau simplii, bogati sau saraci, sunt secerati pe neasteptate, in cei mai frumosi ani ai vietii, in fata privirilor neputincioase ale familiilor, prietenilor si cunoscutilor lor. Cauza? Boala cardiaca aterosclerotica (boala coronariana sau cardiopatia ischemica), afectiune care in zilele noastre a ajuns sa loveasca adesea mortal fiecare al doilea roman.
Exista vreo solutie? Este normal ca lucrurile sa stea asa?
Da... si nu. Atata timp cat vom continua sa consumam alimente concentrate, bogate in grasimi, statisticile vor ramane neschimbate. Sunt deja ani de zile de cand se stie ca alimentatia bogata in grasimi si colesterol este cauza principala a bolii coronariene. Exista insa o solutie: degresarea dietei noastre; alcatuite in proportie de 40% din grasimi. In masura in care suntem dispusi sa facem acest lucru, vom fi capabili sa prevenim si chiar sa inversam evolutia bolilor de inima.
Vreti sa spuneti ca boala coronariana este vindecabila?
Exista din ce in ce mai multe dovezi in acest sens. Ideea aceasta si-a castigat dreptul la existenta atunci cand dr. Deian Ornish a publicat, in 1990, un raport care a starnit mare valva in lumea medicala. Dr. Ornish a studiat, timp de un an, cincizeci de barbati care sufereau de o forma avansata de boala coronariana, multi dintre ei fiind candidati pentru interventia chirurgicala de bypass aortocoronarian. El a impartit in mod arbitrar acest grup de barbati in doua loturi egale. Ambelor grupuri li s-a cerut sa renunte la fumat si sa mearga zilnic pe jos. In plus, primul grup a fost supus unui program de control al stresului si a adoptat o dieta vegetariana, cu numai 10% din totalul caloriilor reprezentate de grasime si lipsita de colesterol. Celui de-al doilea grup i s-a administrat dieta preventiva, recomandata de Asociatia Americana de Cardiologie pentru bolnavii cardiaci. Aceasta dieta permite ca pana la 30% din totalul caloriilor unei zile sa fie reprezentate de grasime, precum si un aport de 300 g colesterol/zi. La sfarsitul anului, cand rezultatele au fost prezentate la Sesiunea Stiintifica a Asociatiei Americane de Cardiologie (AAC), care a avut loc in Washington, D.C., acestea au devenit imediat stiri de prima pagina in ziarele din toata America. Dr. Ornish a raportat ca, in grupul supus dietei vegetariene sarace in grasime, s-a constatat nu numai o reducere cu 40% a nivelului colesterolului sangvin (in medie), ci si o largire, o adevarata recanalizare a arterelor obturate de placile aterosclerotice, permitand astfel imbunatatirea aprovizionarii cu oxigen si sange a muschiului cardiac. Cu alte cuvinte, boala coronariana incepuse sa regreseze. Si cele mai bune rezultate s-au inregistrat la barbatii mai varstnici, cu forme mai avansate de boala.
In schimb, la membrii grupului supus asa-numitei diete preventive, nu s-a remarcat scaderea nivelului colesterolului sangvin, iar arterele lor coronare au continuat chiar sa se ingusteze. In cazul lor, boala coronariana s-a agravat. Vreti sa spuneti ca dieta recomandata de Asociatia Americana de Cardiologie nu a fost de nici un folos? Dupa cat se pare, dieta preventiva, conceputa special pentru prevenirea si tratamentul bolii coronariene, nu-si merita numele. La conferinta de presa care a avut loc cu acea ocazie, Dr. Ornish a concluzionat: Recomandarile dietetice prea blande ale AAC nu merg suficient de departe pentru a putea influenta eficient evolutia bolii coronariene. Persoanele cu boala clinica manifesta trebuie sa mearga dincolo de actualele recomandari dietetice. Multi dintre noi stiam de ani de zile ca majoritatea bolile de inima pot fi prevenite, insa este un lucru extraordinar sa aflati ca devenit posibila si vindecarea lor. Acest studiu revolutionar ne indreptateste sa credem ca, adoptand o dieta corespunzatoare nu vom suferi de nici una dintre aceste boli.