
Branzeturile moi, semimoi si alte sortimente
*
Pot fi bogate in acizi grasi saturati
Majoritatea sortimentelor de branza provin din urmatoarele categorii: Provolone, Muenster, Gouda, Edam (semimoi), Brie si alte sortimente cu coaja (moi). Branzeturile de tip Rockfort si sarate ca Feta fac o categorie aparte.
CE CONTIN?
Aceste branzeturi sunt mai zemoase decat cele tari, dar au un continut similar de grasimi si colesterol. De regula, sunt mai sarace in calciu si alte substante nutritive.
RECOMANDARI
* Coaja sortimentelor Camembert si Brie este comestibila, in timp ce Edam si Gouda sunt invelite in ceara, care trebuie inlaturata.
* Portiunile albastrui din branza de tip Rockfort contin mucegai, present intr-o cantitate adecvata, pentru a da branzei aroma caracteristica.
CE ESTE INDICAT?
• Branzeturile Feta si Rockfort, cu aromele lor specifice, nu trebuie consumate in exces. Foloseste-le in cantitati mici pentru a le presara peste salate. Feta este ceva mai saraca in grasimi si calorii decat alte sortimente moi si semimoi.
• In ciuda texturii lor cremoase, bogate, Brie si alte sortimente moi sunt mai sarace in grasimi decat branzeturile tari sau semimoi.
CE NU ESTE INDICAT?
* Sortimentele de Lombardia, dublu si triplu cremoase. Aceste branzeturi moi pot contine grasimi intr-un procentaj de peste 75%. * Mucegaiul. Branza moale se poate altera mai repede decat cea tare, iar mucegaiul patrunde mai adanc. Cu exceptia branzeturilor tip Rock-fort, unde cantitatea si tipul de mucegai sunt controlate cu grija, branza mucegaita trebuie aruncata.
Cantitate
100 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Rockfort |
353 |
74 |
1396 |
28.3 |
18.7 |
21.2 |
2.5 |
0 |
0.35 |
NE |
Brie |
336 |
99 |
629 |
27.6 |
17.3 |
21.2 |
0.35 |
0 |
0.35 |
NE |
Feta |
265 |
88 |
1117 |
21.2 |
14.8 |
14.1 |
4.2 |
0 |
4.2 |
NE |
Muenster |
368 |
95 |
629 |
21.2 |
14.8 |
24.7 |
1.1 |
0 |
1.1 |
NE |
Provolone |
353 |
71 |
876 |
26.5 |
17 |
24.7 |
2.1 |
0 |
0.7 |
NE |
Edam |
357 |
88 |
968 |
27.9 |
17.7 |
24.7 |
1.4 |
0 |
1.4 |
NE |
Gouda |
357 |
113 |
820 |
27.6 |
17.7 |
24.7 |
2.1 |
0 |
2.1 |
NE |
Velveeta |
300 |
78 |
1484 |
21.9 |
14.1 |
17.7 |
9.5 |
0 |
8.1 |
NE |
American |
329 |
64 |
1191 |
24.7 |
15.6 |
21.2 |
7.1 |
0 |
0.7 |
NE |
American fara grasimi |
110 |
11 |
961 |
0.7 |
0.35 |
17.7 |
8.8 |
0 |
5 |
NE |