
BRANZETURILE PROASPETE
••
UNELE SUNT FOARTE BOGATE IN GRASIMI
Termenul proaspat se refera pur si simplu la faptul ca branza nu a apucat sa se invecheasca sau nu a trecut prin procesul de coacere, deci nu are nici o legatura cu calitatea. Branzeturile proaspete sunt mai perisabile decat cele vechi, mai tari.
RECOMANDARE
Printre branzeturile proaspete se numara unele dintre tipurile cele mai bogate in grasimi. Ele pot fi insa inlocuite in majoritatea retetelor culinare cu altele sarace in grasimi (uneori numite si smantanite partial).
CE CONTIN ?
Procesul de invechire le usuca si le concentreaza substantele nutritive si aromele. Branzeturile proaspete au deseori un gust mai fad, fiind ceva mai sarace in calorii, grasimi si colesterol, dar si in calciu si alte substante hranitoare.
CE ESTE INDICAT?
Branza de capra. Daca esti amator de branza Boursin, foarte bogata in grasimi, si iti place sa o intinzi pe biscuiti sarati, incearca branza de capra condimentata.
• Neufchatel. Aroma sa este, teoretic, identica cu cea a branzei grase integrale si contine cam o treime din caloriile si grasimea acesteia din urma. Este savuroasa in combinatie cu covrigii.
CE NU ESTE INDICAT?
* Branza grasa. Aproape 90% din caloriile sale provin din grasimi. Acest sortiment ofera in schimb un aport foarte sarac in calciu, numai 23 mg la o portie. In comparatie cu ea, parmezanul asigura un supliment de 390 mg.
* Mozzarella gata faramitata. Continutul bogat in lichide si coaja o fac sa se degradeze foarte repede. Daca nu intentionezi s-o folosesti pe toata la o mancare, cumpara un calup si rade-ti singur acasa atat cat consumi.
Cantitate
100 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Ricotta |
763 |
223 |
368 |
57 |
36 |
49.5 |
13.4 |
0 |
1.1 |
NE |
Ricotta smantanita partial |
604 |
134 |
548 |
35 |
21.6 |
49.5 |
22.6 |
0 |
1.4 |
NE |
Mozzarella |
283 |
78 |
375 |
21.6 |
13.1 |
21.2 |
2.1 |
0 |
1.1 |
NE |
Mozzarella smantanita partial |
254 |
57 |
466 |
15.9 |
10.2 |
24.7 |
2.8 |
0 |
0.7 |
NE |
Branza de vaci |
410 |
60 |
527 |
17.7 |
11.3 |
49.5 |
10.6 |
0 |
1.1 |
NE |
Branza grasa |
350 |
110 |
293 |
35.3 |
21.9 |
7.1 |
2.8 |
0 |
tr |
NE |
Neufchatel |
261 |
78 |
399 |
23.3 |
14.8 |
10.6 |
2.8 |
0 |
NE |
NE |
Branza de capra moale |
269 |
46 |
368 |
21.2 |
14.5 |
17.7 |
1.1 |
0 |
1.1 |
NE |