
BUDINCILE, CREMELE SI JELEURILE
*
POT AVEA UN CONTINUT BOGAT DE CALCIU
Pentru unii, budincile consistente si cremoase si cremele reprezinta un desert delicios. Cauta retetele mai sarace in zahar si grasimi, dar fii atent cu ce inlocuiti indulcitorii saraci in carbohidrati si laptele degresat.
RECOMANDARE
Daca prepari o budinca acasa, vei vedea ca aroma ei este mult superioara celei din comert. Ai grija insa cate oua adaugi, in asa fel incat proteinele sa nu se coaguleze.
Daca este preparata din ingrediente de buna calitate, budinca de ciocolata poate fi un desert delicios.
CE CONTIN?
Deserturile din aceasta categorie contin de obicei lapte sau smantana, oua si zahar. De multe ori se adauga amidon sau tapioca, pentru a le face mai groase si mai consistente.
CE ESTE INDICAT?
* Laptele si ouale din budinci asigura organismului cantitati insemnate de proteine si calciu. O jumatate de cana poate contine aprox, 200 mg sau in jur de 20% din ratia zilnica recomandata de calciu.
* Preparatele de casa. Budincile din comert sunt bogate in sodiu si stabilizatori si sunt facute cu praf de oua si lapte praf. N-ar fi mai bine sa iti prepari budinca singur, chiar daca dureaza cu vreo cinci minute mai mult?
Prepara-ti o budinca de orez si vei avea parte de un desert bogat in calciu si sarac colesterol.
CE NU ESTE INDICAT?
* Tarta cu fructe sau crema de zahar ars. Desi exista foarte multe retete pentru aceste doua deserturi, majoritatea recomanda o duzina de galbenusuri de oua sau chiar mai mult.
* Portiile mari. Desi budincile pot asigura 10 — 20% din necesarul de calciu, tot deserturi raman.