CURCAN
***
POATE FI SARAC IN GRASIMI SI ACIZI GRASI SATURATI. O EXCELENTA SURSA DE PROTEINE SI VITAMINE DIN COMPLEXUL B.
Nu cu multa vreme in urma, era greu sa gasesti curcani in tot timpul anului. Acum, carnea de curcan este disponibila in orice anotimp. Incearca pieptul de curcan, ca o alternativa la pui.
RECOMANDARI
Ca si puiul, curcanul va fi mai zemos si mai gustos daca il gatesti cu pielita, dupa care o scoti inainte de a-l servi la masa. Masculii sunt ceva mai saraci in grasime si colesterol decat femelele, dar diferenta este destul de mica. Alege dimensiunea curcanului in functie de numarul de persoane care vor fi la masa.
CE CONTINE?
Pieptul de curcan fara pielita este cea mai slaba carne. O portie de 85 g are putin peste o jumatate de gram de grasimi.
CE ESTE INDICAT?
Pieptul de curcan sarac in grasimi. Contracareaza gustul fad, adaugand multe condimente proaspete.
Umplutura gatita separat. Umplutura fiarta sau prajita direct in pasare poate absorbi grasimi si astfel s-ar putea ca bucata de carne sa nu se patrunda suficient pentru a distruge toate bacteriile. Fii prudent si prepara umplutura separat.
CE NU ESTE INDICAT?
Carnea tocata de curcan. Adesea promovata comercial ca o alternativa saraca in grasimi la carnea tocata de vita, aceasta este de obicei preparata din pielea si carnea rosie cea mai bogata in grasimi.
Curcanii unsi cu untura inainte de a fi fripti, deoarece creste concentratia de sodiu.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Piept fara pielita, fript |
115 |
71 |
44 |
0.6 |
0.2 |
26 |
0 |
|
0 |
0 |
Pulpa fara pielita, fripta |
138 |
95 |
67 |
3.7 |
1.2 |
25 |
0 |
|
0 |
0 |
Pulpa unsa cu untura inainte de a fi fripta |
157 |
62 |
437 |
8.5 |
2.7 |
19 |
0 |
|
0 |
0 |
Tocata |
193 |
54 |
88 |
10.8 |
2.8 |
22 |
0 |
|
0 |
0 |