
Dulciurile pentru amatorii de dulce
Mai exista o eroare fatala in alimentatie, in special in dieta americana tipica: este extreme de bogata in carbohidrati rafinati. Ca si in cazul grasimilor, exista carbohidrati buni si rai. Cei din legume, din cerealele integrale, nuci, leguminoase si fructe au un aport de fibra care incetineste viteza de digerare, precum si un imens volum de vitamine, minerale si compusi care au efecte benefice asupra sanatatii. Carbohidratii din cerealele si zaharurile rafinate – painea alba, pastele, bauturile carbogazoase, cartofii prajiti si fursecurile, de exemplu – sunt saraci in substante nutritive naturale si in fibra.
Carbohidratii rafinati conduc la o crestere vertigirioasa a zaharului in sange. Reducerea volumului de carbohidrati din regimul alimentar poate echilibra continutul de glucide din sange, reducand riscul aparitiei diabetului, hipertensiunii si chiar a bulimiei. Indexul glicemic (IG) masoara rapiditatea cu care 50 g de glucoza dintr-un aliment — nu 50 g din alimentul respectiv! — sporesc volumul de zaharuri din sange. IG-ul altor alimente se exprima in procente. Morcovii, de exemplu, au un index glicemic ridicat. Daca asimilezi 50 g de carbohidrati din morcovi, atunci nivelul de glucide din sange va atinge 71%, in comparatie cu 50 g de carbohidrati din zahar. Cu toate acestea, ar trebui sa mancam peste 700 g de morcovi ca sa ajungem la 50 g de carbohidrati, adica mult mai mult decat portia obisnuita de o jumatate de cana. Acelasi gramaj de carbohidrati dintr-un covrig va ridica la 72% glucidele din sange, in comparatie cu asimilarea a 50 g de zahar. Un covrig poate avea pana la 70 g de carbohidrati, prin urmare va afecta mult mai mult cantitatea de zaharuri din sange decat morcovii, in ciuda valorilor de IG similare ale celor doua alimente. Testarea alimentelor pentru stabilirea valorilor de IG este o operatiune complicata, motiv pentru care foarte putine preparate au fost testate. Marea majoritate a celor care au fost supuse acestei operatiuni sunt disponibile in Australia si in Anglia, iar retetele si formulele lor difera adesea de cele din SUA. Nu trebuie pornit de la premisa ca alimente similare vor avea si indexuri glicemice similare. De exemplu, cantitatea de fibra poate incetini rata de absorbtie a zaharului in organism — fursecurile din faina de ovaz (destul de bogate in fibra) au un index glicemic destul de scazut, pe cand napolitanele cu bogate in grasimi si sarace in fibra, au un IG ridicat.
In aceasta carte, s-au folosit surse actualizate pentru listarea valorilor de IG. Cu toate acestea, nu exista destule cercetari sigure ca sa putem afirma ca aceste valori se aplica pentru toate alimentele. In plus, multe dintre organizatiile de sanatate publica au pareri impartite in privinta gradului de utilitate a acestui instrument in determinarea valorii nutritive a unui aliment. Ar trebui evitate alimentele cu un IG ridicat? Nu neaparat — morcovii contin multe substante hranitoare necesare organismului uman. O regula de baza este reducerea consumului de alimente bogate zahar rafinat si sarace in orice alte substante hranitoare.