
GRASIMI SI ULEIURI
Grasimile nu sunt chiar atat de rele precum zic unii. De fapt, ele constituie o substanta hranitoare esentiala, numai ca sortarea grasimilor benefice de cele daunatoare este o sarcina dificila.
Daca vrei sa slabesti, trebuie neaparat sa elimini grasimile din meniul zilnic. Grasimile sunt mult mai satioase decat carbohidratii, asadar te fac sa te simti satul mai mult timp, putandu-te ajuta sa mananci mai putin. Majoritatea grasimilor se impart in trei categorii: mononesaturate, polinesaturate si saturate.
Primele doua exista in stare lichida, iar cele din urma in stare solida la temperatura camerei. Teoretic, toate grasimile alimentare — untul, slanina si uleiurile vegetale — sunt o combinatie a acestor trei categorii. O a patra categorie de grasimi, acizii grasi «trans», este obtinuta din hidrogenarea uleiurilor vegetale lichide. Aceste grasimi partial hidrogenate sunt de departe cele mai daunatoare. Spre deosebire de celelalte trei clase, acizii grasi ((trans,) ridica nivelul colesterolului de tip LDL si scad nivelul celui de tip HDL.