
LACTATELE
POT FI SANATOASE PENTRU INIMA, CONSTITUIND O SURSA DESTUL DE BUNA DE PROTEINE
Laptele la cutie se pastreaza bine. El poate fi pastrat si pana la sase luni, deci iti poti permite sa ai o rezerva in casa.
RECOMANDARE
Dilueaza laptele condensat cu o cantitate egala de apa pentru a-l putea bea. In forma sa nediluata, consistenta este aproape identica cu cea a smantanei, continand insa mai putine grasimi decat aceasta, motiv pentru care este recomandat ca substitut la supe, sosuri si cafea.
CE CONTINE ?
Produsele din lapte smantanit si degresat sunt optiuni mult mai sanatoase decat cele din lapte integral si se pastreaza indelung.
Laptele praf poate fi folosit cu incredere in lipsa celui proaspat. Unii insa nu agreeaza gustul sau.
CE ESTE INDICAT?
* In ciuda denumirii, laptele batut este de fapt sarac in grasimi si colesterol, deoarece este preparat prin adaugarea unor bacterii anumite la laptele degresat, ceea ce ii ofera o textura densa si un gust usor acru.
• Laptele la cutie ambalat aseptic se pastreaza pana la sase luni. Nu are gustul metalic al laptelui la conserva, dar unora li se pare ca are un gust ca de fiert.
CE NU ESTE INDICAT?
Laptele condensat, indulcit. Se prepara dintr-un amestec de lapte integral si zaharuri (in cantitati aproape egale), care se incalzeste pana cand mai mult de jumatate din apa din el se evapora. Rezultatul este un lichid foarte gros si foarte dulce. Din cauza continutului sau bogat in glucide, chiar daca este degresat, laptele condensat are un nivel foarte ridicat de calorii.
Cantitate
1 cana
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Lapte praf degresat, preparat |
82 |
4 |
126 |
0.1 |
0.1 |
8 |
12 |
0 |
12 |
s |
Lapte degresat condensat |
200 |
10 |
294 |
0.5 |
0.3 |
19 |
29 |
0 |
29 |
s |
Lapte condensat indulcit |
122 |
13 |
49 |
3.3 |
2 |
3 |
21 |
0 |
21 |
M |
Lapte condensat indulcit, degresat |
110 |
4 |
40 |
0 |
0 |
3 |
24 |
0 |
24 |
M |
Lapte batut |
98 |
9.8 |
257 |
2.0 |
1.3 |
8 |
12 |
0 |
12 |
s |