
LASTARII, LUJERII SI FRUNZELE
•••
CONTIN EXTRAORDINAR DE MULTE SUBSTANTE HRANITOARE
Cu un numar minim de calorii si o cantitate maxima de vitamine, minerale si substante chimice care combat maladiile, aceste legume pot fi considerate adevarate binecuvantari nutritive.
CE CONTIN?
Calciu (266 mg la o cana de varza), fier (2 mg in sfecla), vitamina C (10 mg in broccoli), vitamina A (17,707 unitati internationale in varza) si acid folic (268 micrograme in sparanghel).
RECOMANDARE
Unele legume, cum ar fi varietatile de varza, varza de Bruxelles in special, se recomanda mai ales iarna, cand s-a terminat sezonul la restul legumelor.
CE ESTE INDICAT?
* Cruciferele. Membri ai familiei verzei — broccoli, varza creata, conopida, varza de Bruxelles si varza chinezeasca — contin antioxidanti, vitamine, minerale si substante fitochimice puternice.
* Sparanghelul este o ruda indepartata a familiei cepei si contine cantitati mai reduse de sulfati.
CE NU ESTE INDICAT?
* Sa le tii prea mult la foc. Compusii de sulf din aceste legume aduc un plus de sanatate, dar sunt si cauza esentiala a aromei lor neplacute. Tine-le putin in tigaie, numai cat sa le mai dispara mirosul.
* Sa le fierbi. Substantele hranitoare se dizolva in apa. Pentru a pastra vitaminele din aceste alimente, este de preferat coacerea sau calirea lor.